Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.988

Vrácení zálohy za neuskutečněný pobyt - vrácení zálohy slíbeno provozovatelem ubytování

Odesláno: 
Otevřeno 1995 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v říjnu 2016 jsme si rezervovali pronájem chalupy – jednalo se o týdenní pobyt o prázdninách 2017. Zaplatili jsme zálohu ve výši cca 5500, -Kč. Nic nebylo doloženo smlouvou, jen přes email nám pronajímatel poslal podklady k zaplacení zálohy.
Týden před odjezdem na dovolenou manžel onemocněl. Hned ten den jsme kontaktovali pronajímatele chalupy a telefonicky se s ním domluvili, že se pokusí námi rezervovaný termín prodat a pokud se mu to podaří, vrátí nám zálohu za pobyt nebo že se někdo z naší rodiny na chatu dopraví, aby nám záloha nepropadla.
Při posledním telefonickém hovoru nás pronajímatel informoval, že námi rezervovaný pobyt prodal a zálohu nám tedy vrátí. Tak se ovšem dosud nestalo.
Máme nějakou šanci, aby nám byla záloha vrácena? Vrácení zálohy pronajímatel potvrdil i v jednom emailu. Jak máme nyní postupovat? Máme se obrátit na PČR? Znovu podotýkám, že jsme pronajímatele telefonicky informovali, že pokud pobyt neprodá, někdo z rodiny přijede, aby nám záloha nepropadla.
Velmi Vám děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

mezi Vámi a druhou stranou byla uzavřena ústně klasická smlouva o ubytování určená ke krátkodobému ubytování. Tato smlouva nemusí být uzavřena písemně. Vzhledem k tomu, že s Vámi vlastník chalupy neuzavřel smlouvu upravující poskytnutí zálohy a případné storno podmínky nemůže si bez ohledu zda chalupu obsadil či neobsadil někým jiným poskytnutou zálohu nárokovat.
Doporučuji vyzvat písemně vlastníka chalupy k vrácení poskytnuté zálohy ve Vámi stanovené lhůtě. Výzvu zašlete doporučeně a formulujte ji jako předžalobní výzvu dle ust. § 142a občanského soudního řádu. Příslušné vzory může najít zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html.

V případě, že Vám ani na základě uvedené výzvy poskytnutou zálohu nevrátí nezbude Vám nic jiného než se domáhat vrácení soudně.