Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.586

Odstoupení od dohody o provedení práce před nástupem do práce, zaměstnání

Odesláno: 
Otevřeno 1105 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
syn ukončil v červnu 3letý učební obor.
11.8.2017 podepsal se svým budoucím zaměstnavatelem Dohodu o provedení práce DPP.
Má do práce nastoupit už 14.8.2017. Synovi je 19 let a nedokázal při podpisu dohody vyhodnotit, že je to pro něj velmi nevýhodné (max. 300 hodin za kalend. rok, 73 Kč/hod.). Navíc nevíme, zda si sám bude muset platit zdravotní a sociální pojištění, nebo by byla možnost, aby to za něj zaplatit Úřad práce. Obáváme se, že by si to musel platit sám.
Na úřadu práce jsme se samozřejmě ještě nezaregistrovali, protože do 31. 8. je podle zákona stále ještě studentem.
Můžeme ještě před nástupem do práce od Dohody odstoupit?
 
Dobrý den,
dohodu o provedení práce lze dle ust. § 77 odst. 4 zákoníku práce vypovědět bez uvedení důvodu s výpovědní dobou 15 dnů od doručení výpovědi zaměstnavateli. Bude-li zaměstnavateli souhlasit můžete uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru ke dni nástupu, tak by vlastně syn do práce ani nenastoupil.

Pokud bude mít syn příjem za měsíc převyšující 10.000,-- Kč (výše hrubé mzdy) musí za něj zaměstnavatel kromě daně provádět i odvody na sociálním a zdravotním pojištění a zároveň ho nahlásit jako zaměstnance na příslušné OSSZ. Dále, poté co již nebude mít status studenta, se může registrovat jako uchazeč o zaměstnání na úřadu práce, i když bude na uvedenou dohodu pracovat u zaměstnavatele, za předpokladu, že jeho příjem z dohody nepřevyšuje polovinu výše zákonem stanovené minimální mzdy. Každopádně pokud by měl nárok na podporu v nezaměstnanosti, tak tímto příjmem by o ni přišel.