Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.347

Dohoda o zvýšení kvalifikace - proplácení cestovného, kolik let? (maximální doba závazku u zaměstnavatele)

Odesláno: 
Otevřeno 700 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
se zaměstnavatelem jsem 08/2016 uzavřel dohodu o zvýšení kvalifikace. Zaměstnavatel však neplní jeden ze smluvených bodů dohody - není mi propláceno cestovné.
Rovněž doba po kterou jsem se "upsal" zaměstnavateli je 6 let (v rozporu se ZP § 234, max. 5 let).
Je tato dohoda platná?
Předem děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
předpokladem platnosti kvalifikační dohod je, že splňuje všechny své obsahové náležitosti stanovené v ust. § 234 odst. 3 zákoníku práce, kde se uvádí, co musí kvalifikační dohoda obsahovat:
a) druh kvalifikace a způsob jejího zvýšení nebo prohloubení,
b) dobu, po kterou se zaměstnanec zavazuje setrvat u zaměstnavatele v zaměstnání po ukončení, zvýšení nebo prohloubení kvalifikace,
c) druhy nákladů a celkovou částku nákladů, kterou bude zaměstnanec povinen uhradit zaměstnavateli, pokud nesplní svůj závazek setrvat v zaměstnání.
U druhů nákladů nestačí jejich obecné vymezení, ale je nutné tyto náklady blíže specifikovat. Máte-li v dohodě stanoveno, že Vám zaměstnavatel bude proplácet cestovné, je Vaší povinnosti cestovné ve stanovené výši vždy u zaměstnavatele uplatnit. Následně zaměstnavatel má povinnost Vám cestovné proplatit. Pokud tak neučiní, vyzvěte ho písemně k proplacení cestovného ve Vámi stanovené lhůtě. V případě, že ani po uplynutí lhůty cestovné neuhradí, můžete se obrátit s podnětem o prošetření na Státní úřad inspekce práce. Odkaz naleznete ze: http://www.suip.cz.
Délka doby, po kterou jste se zavázal setrvat u zaměstnavatele neodpovídá ust. § 234 odst. 1 ZP, kde je stanovena horní hranice na maximálně 5 let. Teďy existují, dva pohled na věc. Jeden z názorů je, že by tato skutečnost mohla způsobit neplatnost celé kvalifikační dohody, což by v konečném důsledku musel posoudit soud. V druhém případě by bylo neplatné pouze ustanovení týkající se délky doby a aplikovala by se maximální doba 5 let.