Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.504

Opatrovnictví a dědictví - mezinárodní úmluvy s Kanadou

Odesláno: 
Otevřeno 1006 x
1 odpověď
 
Občan se dvěma státními občanstvími a dvěma trvalými bydlišti (ČR a Kanada) trpící totální demencí (ročník 1933) byl v Kanadě se souhlasem jeho syna umístěn v příslušném zařízení. Kanadskými orgány mu byl ustanoven opatrovník. Je třeba ustanovit opatrovníka i zde, nebo platí pravomoc kanadského i zde?
Pacient má zde mnoho dluhů, hrozí mu exekuční soud pro neplacení příspěvků družstva a s tím i vyloučení a vyrovnání podílu.
Může je někdo zde uhradit nebo je to v kompetenci opatrovníka v Kanadě a jestli ne, za jakých podmínek a jeli někým ze vzdálených příbuzných (neteř) uspokojená pohledávka je vymožitelná z dědictví zde nebo v Kanadě?
(v obou státech vlastní byt) Na koho se zde případně obrátit a kolik to bude stát, jsem invalidní důchodce.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

Váš dotaz se týká mezinárodního práva, na které se tato poradna nespecializuje. Přesto se pokusím alespoň částečně odpovědět. Pravděpodobně by bylo vhodné podat návrh na zbavení svéprávnosti této osoby i tady v ČR a v tomto řízení by jí pak byl ustanoven opatrovník. Těžko by opatrovník ustanovený v Kanadě řešil dluhy opatrovance v ČR (záleží však na znění příslušné mezinárodní smlouvy s Kanadou řešící tuto právní oblast). Pokud však jde o uhrazení dluhů této osoby někým jiným, je jistě možné dluhy uhradit, jestliže se tak domluvíte s věřitelem. Pokud tato osoba zemře, bude poté možné uspokojit dluhy z majetku náležejícího do dědictví.