Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.466

Příspěvek na bydlení - rozhodné období (žadatel je majitel bytu, domu, nemovitosti)

Odesláno: 
Otevřeno 801 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
1) Prosím Vás, lze požádat o příspěvek na bydlení a uplatňovat nárok na příspěvek na bydlení na NÁJEMNÉ na byt v panelovém domě ve městě (50000+) od dubna nebo od května do června 2017 za rozhodné období 2. čtvrtletí 2017?
2) Jsem vlastníkem starého (bez rekonstrukce nadále neobyvatelného) rodinného domu na vesnici do 900 obyvatel (kde jsem měla trvalý pobyt do 11.7.2017).
3) Zároveň jsem nájemce bytu a od roku 2016 bydlím v bytě panelového domu ve městě s 50-99 tisíci obyvatel (kde mám trvalý pobyt od 12.7.2017) ve stejném okrese.
4) Jsem jednočlenná domácnost. Jsem zaměstnaná. Mohu doložit z ČSSZ, že v dočasné pracovní neschopnosti (neschopna práce) od 14.12.2016 dosud žiji na adrese v bytě panelového domu ve městě (měla jsem tam i kontrolu z OSSZ). Z důvodu nemoci jsem nemohla absolvovat dřívější přihlášení k trvalému pobytu do města.
5) Můj příjem činil 49128 Kč v 2. čtvrtletí 2017. Můj nájem činí 5900 Kč měsíčně včetně elektřiny, plynu, vody, vytápění (17700 Kč v 1. čtvrtletí 2017).
Nerozumím paragrafu 25, body 2 a 3 v zákonu o SSP, 117/1995.
Děkuji moc.
 
Dobrý den,

příspěvek na bydlení je určen pro krytí nákladů na bydlení rodinám či jednotlivcům s nízkými příjmy. Příspěvek na bydlení dostane vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě přihlášen k trvalému pobytu, pokud jeho náklady na bydlení převýší třicet procent jeho příjmů (v Praze třicet pět procent příjmů).

Náklady na bydlení tvoří u bytů užívaných na základě nájemní smlouvy nájemné a náklady za plnění poskytované s užívání bytu, což můžou být náklady za plyn, elektřinu, vodné, stočné, odvoz odpadu a centrální vytápění nebo za pevná paliva. Tedy jako náklady můžete uvést i poplatek obci za komunální odpad, pokud jste ho v daném čtvrtletí platila.

Náklady na bydlení se stanovují za kalendářní čtvrtletí zpětně. Tedy zda dostanete příspěvek na bydlení v 3. kalendářním čtvrtletí bude záležet to, zda jste splnila podmínky pro nárok v 2. kalendářním čtvrtletí (tj. za měsíce duben až červen), které se považuje podle § 25 odst. 2 zákona č 117/1995 Sb. , za rozhodné období.

Ve Vašem případě bude problém s trvalým bydlištěm, které jste změnila až v červenci, což je v 3. kal. čtvrtletí. Tedy za 2. kal. čtvrtletí nesplňujete podmínku stanovenou v zákoně, že jste alespoň část rozhodného období měla trvalé bydliště v bytě, u kterého žádáte o příspěvek na bydlení. V případě, že byste žádala o příspěvek na bydlení u rodinného domu, kde jste měla trvalé bydliště, narazila byste na překážku, že jste zde fakticky nežila.

S ohledem na výše uvedené doporučuji navštívit orgán státní sociální podpory, kterým je příslušný Úřad práce ČR – krajské pobočky a pobočka pro hlavní město Prahu, kde Vám přítomní zaměstnanci pomohou, neboť v některých specifických případech lze postupovat individuálně.