Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.066.020

Kdo platí kanalizační šachtu na pozemku obce - obec nebo uživatel?

Odesláno: 
Otevřeno 636 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám u pozemku kanalizační šachtu v zastavěné oblasti ve správě obce. Chystám se na něm stavět dům a s tím se napojit na stávající šachtu.
Obec mi toto napojení zamítla a nařídila na své vlastní náklady vybudovat šachtu hned vedle stávající na vlastní náklady a následné předání obci do správy.
Když jsem po nich chtěl finanční spoluúčast, poněvadž je to záležitost x desítek tisíc korun, zamítli to s tím, že je to moc drahé a že by se z toho stal precedens pro ostatní budoucí domy. Je jednání obce oprávněné? nebo je mohu nějak přimět k zafinancování šachty?
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

proti nařízení obce o vybudování nové šachty máte možnost podat odvolání k příslušnému krajskému úřadu, který posoudí oprávněnost rozhodnutí obce. Pokud byste nesouhlasil ani s rozhodnutím krajského úřadu, máte možnost podat tzv. správní žalobu proti rozhodnutí správního orgánu.
Finanční spoluúčast obce na provedení přípojky pravděpodobně spadá do samostatné působnosti obce, proto byste mohl žádat projednání Vaší záležitosti na zasedání zastupitelstva.