Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.935

Automatické prodloužení smlouvy online seznamky - jak smlouvu vypovědět?

Odesláno: 
Otevřeno 852 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Dne 19.12 2016 jsem zaplatil pomocí karty službu na internetu, která měla trvat 3 měsíce. Bohužel jsem si nepřečetl smluvní podmínky. A den před vypršením této 3 měsíční doby jsem zjistil, že služba se každé 3 měsíce automaticky prodlužuje a pokud chci tuto službu zrušit, musím minimálně týden dopředu poslat na jejich adresu podepsaný dopis o odstupu.
Dále píší, pokud nebude umožněno strhnutí částky 999 kč ať už z nedostatku peněz či zrušení příkazu, bude tato částka vymáhána přes vymahačskou společnost. Bohužel jsem student a tyto peníze jsem na účtě ani neměl. A teď se bojím nějakého vymáhání.
Jediné co jsem se dočetl na Internetu je, že pokud jsem uzavřel smlouvu nepřímo. Pouze na Internetu, nemohou žádat písemné odstoupení, ale mělo by stači pomocí e-mailu.
Dále bych chtěl říci že jsem nikam nepsal své jméno ani adresu. Pouze jsem zaplatil pomocí kreditní karty. Kontaktní údaje se mi posílat nechce, hlavně kvůli podpisu. Jde mi tedy o to zda mohou pomocí kreditní karty zjistit mé kontaktní údaje, což není problém a pomocí toho po mne vymáhat peníze a nebo dle zákona takto postupovat nemohou?
Děkuji a přeji hezký zbytek dne
 
Dobrý den,
byla-li automatická prolongace součástí smlouvy, tak jste touto podmínkou vázán. Pokud nedošlo z Vaší strany k vypovězení smlouvy, může druhá strana Vámi uzavřenou smlouvu prodloužit. Na druhé straně jakákoli smlouva musí obsahovat identifikaci obou smluvních stran. V případě, že jste nikde neposkytl Vaše osobní údaje (jméno, příjmení, rodné číslo, bydliště), tak lze o platnosti smlouvy polemizovat. Skutečnost, že plnění ze smlouvy bylo poskytnuto prostřednictvím kreditní karty, zde identifikaci smluvní strany nenahrazuje.

Ohledně uzavírání internetových smluv je do dnešního dne spousta nevyřešených problémů. Již se objevují první judikáty, které se snaží tyto nejasnosti upravit, např. pokud uzavření smlouvy představuje vyplnění formuláře ze strany zájemce, nepovažuje se to za smlouvu v pravém slova smyslu, neboť postrádá požadavek adresnosti návrhu na uzavření smlouvy.

Vzhledem k tomu, že nemám k dispozici všechny podklady, nemohu Vám jednoznačně odpovědět. Doporučuji Vám pro jistotu zrušit další prolongaci emailem nebo telefonicky, pokud si budete moci hovor nahrát. Rozhodně společnosti neposkytujte žádné Vaše osobní údaje. Dále se zkuste podívat na recenze dané společnosti a zkušenosti ostatních zákazníků. Na základě Vámi poskytnutých informací se přikláním k názoru, že společnost by ve vymáhání plnění po Vás úspěšná nebyla s ohledem na výše uvedené a na skutečnost, že vystupujete jako spotřebitel, který představuje ve smluvním vztahu slabší stranu.