Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.910

dodatečné požadavky obecního úřadu před kolaudací

Odesláno: 
Otevřeno 534 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
rekonstuujeme dům v rodinné zástavbě. V rámci žádosti o stavební povolení jsme obecnímu úřadu (Odbor investic) předložili veškerou dokumentaci, ke které vydali souhlasné stanovisko a dostali jsme tedy stavební povolení. Dle projektu jsme zateplili podlahu garáže a garáž se tím zvedla o 20cm nad terén obecního chodníku (takto to bylo zakresleno a předloženo i v projektu, který byl schválen). Teď chceme kolaudovat a Odbor investic nesouhlasí s touto úpravou a požaduje po nás předláždit celý obecní chodník, abychom se dostali na úroveň garáže. Garáž bude využívána minimálně, proto jsme vzniklý schod chtěli řešit mobilními nájezdy, které by se v případě potřeby vytáhly a zase schovaly, abychom nezasahovali do obecního pozemku.
Je možné (a pokud ano, podle jakého zákona), aby po nás Odbor investic vyžadoval předláždit celý chodník, pokud nám vydal stavební povolení a v něm k této úpravě neměl žádné požadavky a výhrady? Může obecní úřad požadovat dodatečně něco, k čemu před zahájením stavebních úprav neměl žádné výhrady a povolení k takovéto úpravě vydal?
Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
dle § 119 stavebního zákona platí, že dokončenou stavbu lze užívat na základě oznámení stavebnímu úřadu nebo kolaudačního souhlasu.
Stavební úřad při uvádění stavby do užívání zkoumá, zda stavba byla provedena v souladu s:
- územním rozhodnutím o umístění stavby (nebo jiným úkonem nahrazujícím územní rozhodnutí),
- stavebním povolením,
- dokumentací nebo ověřenou projektovou dokumentací
- stanovisky nebo závaznými stanovisky (popřípadě rozhodnutími dotčených orgánů, byla-li vydána) a zda jsou dodrženy obecné požadavky na výstavbu
Dále zkoumá, zda skutečné provedení stavby nebo její užívání nebude ohrožovat život a veřejné zdraví, život nebo zdraví zvířat, bezpečnost anebo životní prostředí (§ 119 odst. 2 SZ).
Dojde-li během provádění stavby ke změně českých technických norem nebo jiných technických předpisů, podle nichž byla zpracována dokumentace nebo projektová dokumentace, posuzuje se stavba podle technických norem nebo jiných technických předpisů, které platily v době, kdy byla dokumentace nebo projektová dokumentace zpracována.
Dle § 120 odst. 2 stavebního zákona je stavební úřad oprávněn zakázat užívání stavby pouze v případě, jestliže na základě závěrečné kontrolní prohlídky zjistí, že nejsou splněny podmínky podle § 119 odst. 2 stavebního zákona (uvedeny výše). Obdobně postupuje stavební úřad u stavby provedené v rozporu se stavebním povolením či ohlášením nebo užívané bez předchozího oznámení.
Tedy pokud provedena stavba splňuje všechny požadavky uvedené v § 119 odst. 2 stavebního zákona je stavební úřad povinen vydat stavební povolení nebo zakázat užívání stavby, kdy své rozhodnutí musí řádně zdůvodnit.