Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.190

Odpovědnost za přestupek člena spolku - jak zajistit aby spolek byl z obliga?

Odesláno: 
Otevřeno 519 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jako spolek vlastníme klubovnu v obci, která je samostatně stojící budovou s číslem popisným. Občas jí půjčíme nějakému členovi spolku nebo jeho rodinnému příslušníku na oslavu narozenin. Stává s ale, že dotyčný to přežene a dojede Policie ČR kvůli rušení nočního klidu. Bývá problém identifikovat zodpovědnou osobu a tak to pak řeší spolek, který defacto za nic nemůže, jen toto místo půjčil zadarmo svému členu nebo podobně.
Chtěli bychom to ošetřit nějakou smlouvou o nájmu, pronájmu nebo něco podobného, kde by bylo jasně napsané, že toto místo pronajímám bezúplatně a že za vše protiprávní co se na místě v době pronájmu stane odpovídá konkrétní osoba, která bude uvedena ve smlouvě. Spolek v tomto případě pobočný bezúplatně půjčuje fyzické osobě budovu-klubovnu s okolními pozemky. Jakou smlouvu použít? Popř. nějaké další rady?
Velmi děkuji
 
Dobrý den,
doporučila bych Vám uzavřít smlouvu o výpůjčce tohoto prostoru ve smyslu ust. § 2193 a násl. občanského zákoníku. Za rušení nočního klidu odpovídá z pohledu přestupkového zákona porušitel, nikoliv majitel nemovitosti, tj. je pochopitelné, že je nepříjemné, že bývá volána Policie, nicméně spolek jako majitel neodpovídá. Něco jiného je to samozřejmě z civilního pohledu, kdy spolek jako majitel nemovitosti odpovídá sousedům za obtěžování, kterého se dopouští lidé, užívající nemovitost spolku. Z tohoto titulu by spolek skutečně žalobě ze strany sousedů čelit mohl. Proto pro transparentnost doporučuji uzavírat výše zmíněnou smlouvu o výpůjčce.