Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.848

Používání společné věci ve vlastnictví SVJ - může člen SVJ chtít vypůjčení, zapůjčení věci?

Odesláno: 
Otevřeno 576 x
1 odpověď
 
Dobrý den, naše SVJ v roce 2015 zakoupilo počítač a software (např. Office) - náklady nám byly rozpočítány na byt.
1. Chtěl jsem nedávno po výboru SVJ, aby mi bylo umožněno (doma nemám Word) si na něm občas něco napsat, ale předseda mi to nepovolil, že je to jen pro potřeby výboru a já na to nemám právo. Je to pravda? Dal jsem na to stejnou částku jako on, jsem
tedy spoluvlastník věci a měl bych možnost ji používat, ne?
2. Při nahlédnutí do podkladů pro vyúčtování roku 2016 jsem zjistil, že počítač byl v opravě - částku za tuto opravu nám rozpočítal výbor dle velikosti spoluvlastnického podílu, nikoli na byt. Je to správně?
Děkuji.
Nikol
 
Dobrý den,
společenství vlastníku SVJ je právnická osoba založena za účelem zajišťování správy domu a pozemku. Dle ust. § 1195 NOZ Společenství vlastníků může nabývat majetek a nakládat s ním pouze pro účely správy domu a pozemku. Stejně jako jiná právnická osoba i zde platí, že veškerý majetek SVJ má sloužit pouze danému společenství a pro jeho účely. Vlastníkem softwaru a počítače je společenství nikoli Vy, ani v podobě spoluvlastnictví.

Je to podobné, jako když si založíte společnost, ve které jste jediným společníkem. Tak byť jste do ní vložil své finanční prostředky, za které společnost zakoupila počítač, tak ten počítač je ve vlastnictví společnosti.

Co se týče příspěvků na správu domu, tak není-li ve stanovách určeno jinak, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně. (§ 1180 NOZ).