Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.406

Doručení výpovědi zaměstnavateli poštou - může předběhnout okamžitou výpovědí pro hrubé porušení pracovní kázně?

Odesláno: 
Otevřeno 1636 x
1 odpověď
 
Dobrý den, prosím o radu: po letech ve firmě chci podat řádnou výpověď. Zaměstnavatel potřebuje místo uvolnit pro rodinného příslušníka. Vzhledem k napjatým vztahům to nejde jinak. Je mi vyhrožováno, že mi bude dána okamžitá výpověď (důvod se prý vždy najde) a proto chci tomuto předejít. Obávám se, ale velkých potížích při předání výpovědi. Pošta je zapisována na naší recepci, je i zde vyzvedávána.
Bohužel v současné době je kolegyně na dlouhodobé dovolené, osobní převzetí také nelze-budu i na krátkou dobu vykázána z kanceláře a mezitím mi bude předložena jeho výpověď (tento scénář bohužel zafungoval u jiných kolegů, aby předběhl výpověď zaměstnance). Datovou schránku nemám, ale ani nevím zda je to vůbec možné. Napadla mě možnost požádat nějakého právníka, zda to může za mě poslat, ale bohužel mě tlačí čas. Mrzí mě podání výpovědi, protože v naší lokalitě (Chebsko) je nouze o zaměstnání, ale už nelze jinak.
Prosím o radu, jak v této situaci doručit výpověď? Velmi děkuji
 
Dobrý den,
jednou z možností je poslat výpověď doporučeně s dodejkou, kdy se Vám vrátí dodejka o převzetí pošty s datem, kdy pošta byla u zaměstnavatele převzata. Pokud máte strach, že by Váš zaměstnavatel Vás mohl ten den předběhnout, můžete odmítnout převzetí výpovědi ten den a on by Vám ji musel poslat, čímž by ta Vaše došla přednostně. Pokud i tak máte z určitého důvodu obavy, obraťte se na někoho z řad advokátů, který Vám výpověď sepíše a převezme za Vás zastupování a svým jménem pošle na základě plné moci výpověď zaměstnavateli např. i do datové stránky, kde je zaznamenám přesně i čas doručení a čas přijetí zprávy. Stejně tak může v případě okamžitého zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele, toto zrušení napadnout. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.

Bez ohledu na den podání výpovědi teď v měsíci květnu, začne výpovědní lhůta běžet až od 1. 6. 2017 a uplyne 31. 7. 2017.

§ 55 zákoníku práce upravuje okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele.
(1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.