Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.400

Odpovědnost za úraz dítěte - zranění způsobené neudržovaným majetkem subjektu

Odesláno: 
Otevřeno 858 x
1 odpověď
 
Dobrý den, 6.3.2017 si 10letá dcera způsobila
úraz tím, že vyskočila na klepač koberců u panelového domu, ten se s ní převrátil a urazila si přední zuby o betonovou stavbu, kam se uklízí popelnice. Klepač patří podle katastru bytovému družstvu a je ve velmi žalostném stavu, prohnutý, rezavý.
Nese prosím družstvo zodpovědnost za jeho stav, když je veřejně přístupný a v blízkosti dětského hřiště? Můžeme uplatňovat náhradu škody za úraz? Mohlo to dopadnout i hůře, bouchl jí i do hlavy. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
odpovědnost majitele za úraz dcery byste musela prokázat u soudu, pokud majitel svou odpovědnost za úraz odmítne. Zjišťovalo by se, zda vznikl úraz nějakým protiprávním činem či porušení zákonem stanovené povinnosti ze strany majitele klepače a mezi tímto jednáním je příčinná souvislost. Tyto případy nejsou bohužel jednoznačné a vždy se posuzují individuálně a přihlíží se k více skutečnostem (např. v jakém stavu byl klepač, zda 10leté dítě si může uvědomit následky atd.).
Budete-li chtít náhradu škody za úraz uplatňovat, doporučuji obrátit se na někoho z řad advokátů. Jejich seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.