Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.147

Obžaloba pro trestný čin bez vyslechnutí obžalovaného Policií - jde o správný postup v trestním řízení?

Odesláno: 
Otevřeno 723 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bylo na mě podáno trestní oznámení pro zpronevěru. Nejprve jsem byl na policii vyslechnut jako svědek (či osoba vyslýchaná). Pak mi bylo písemně sděleno obvinění a předvolání na policii, abych vypovídal jako obviněný. Využil jsem svého práva a podal odvolání proti obvinění. Odvolání státní zástupce zamítnul. Očekával jsem, že budu opětovně předvolán na policii, abych vypovídal jako obviněný. To se však nestalo a přišla obžaloba pro trestný čin zpronevěry.

Otázka:
Nedošlo k pochybení ze strany orgánů činných v trestním řízení, které mě nevyslechly jako obžalovaného? Mohu se nějak bránit, např. stížností na postup?

Otázka:
Mám právo na výpověď jako obžalovaný, nebo může státní zastupitelství tuto fázi vyšetřování přeskočit a přejít k obžalobě a soudnímu jednání? Mohu se nějak bránit, např. stížností na postup?
Děkuji.
 
Dobrý den,
proti sdělení obvinění se nelze odvolat. Bylo-li Vám předáno usnesení o zahájení trestního stíhání, mohl jste dle ust. § 160 odst. 4 trestního řádu podat stížnost.
V rámci přípravného řízení, tj. řízení před orgánem policie do podání obžaloby musíte být alespoň jedenkrát vyslechnut. Odmítl-li jste jako obviněný vypovídat, jde o Vaše právo a policie Vás již znovu předvolávat nemusí. Obžalovaným se stáváte doručeným obžaloby, čímž přebírá působnost v řízení soud. V případě, že dojde k podání obžaloby, tak nelze Vaši výpověď v přípravném řízení použít jako důkaz u soudu a budete znovu jako obžalovaný vyslýchán u soudu v rámci konání hlavního líčení, kde Vaše výpověď bude zaprotokolována a použita jako jeden z důkazů. Samozřejmě i v rámci hlavního líčení jako obžalovaný budete mít právo nevypovídat.