Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.751

Příprava dětí matkou na styk, setkání s otcem - oblečení podle počasí

Odesláno: 
Otevřeno 7634 x
1 odpověď
 
Rozhodnutím soudu byly děti svěřeny do péče matky. Ta je má připravit na styk s otcem. Matka po styku dětí s otcem opakovaně kritizuje otce, že mají např. mokré boty, v reprezentativním oblečení si hrály na louce a ušpinily je apod. Otec se brání tím, že když mu děti matka předávala věděla, že půjde nebo může jít s dětmi na louku a že je po dešti, tím, že meteorologická předpověď je veřejně známá, respektive, že pravděpodobnost, že tráva později během styku může být výhledově mokrá byla zřejmá.
Matka odpovídá: "Předala jsem děti otci v městském prostředí a nepršelo." Matka odmítá otci dát holínky pro děti.
Otec platí nadstandardně vysoké výživné a musel by si, aby matce dětí vyhověl, po dobu růstu dětí, pro svůj krátký styk s dětmi, průběžně opatřovat paralelní oblečení.
1 Kdo je v právu?
2 Má otec napříště matku dětí před stykem s dětmi přímo žádat o určitý typ oblečení, aby se vyhnul následné kritice matky dětí, nebo je povinností matky předvídat stav počasí?
3 Má matka v případě konkrétního požadavku otce právo odmítnout vybavit děti např. záložními holínkami, pláštěnkou, oblečením do lesa apod. , ještě nad rámec toho, co mají ve chvíli předání už na sobě, tak aby měl otec oblečení i do města, i do přírody?
 
Dobrý den,

často bývá v rozsudku o úpravě styku dětí stanoveno, že matka je povinna děti na styk s otcem náležitě připravit. I v případě, že to nemají rodiče rozsudkem stanoveno, tak se tak předpokládá.

Chcete-li se vyhnout případným sporům, doporučovala bych před uskutečněním styku s dětmi matku písemně informovat (e-mailem, SMS zprávou), kam s dětmi půjdete a jak je má obléct, vybavit.

Matka dítě na styk má připravit tak, aby dítě k druhému rodiči odešlo, styk se uskutečnil a aby dítě mělo běžné materiální potřeby pro dobu styku. Tedy holínky by beze sporu dítěti poskytnout měla. Co se týče dalších věcí jako je kolo, brusle, lyže, o kterých se vedou větší diskuze, je zastáván názor, že pokud matka již z výživného některé z těchto věcí pořídí, měla by je poskytnout i otci, bude-li to pro uskutečnění styku vyžadovat. Samozřejmě otec odpovídá za návrat dítěte zpátky domů i s poskytnutými věci, které se vrací nepoškozené kromě běžného opotřebení.

Budete-li při předávání dětí a věcí, které jim náleží, s matkou se dostávat do sporu, doporučuji se obrátit na orgán sociálně-právní ochrany dětí, který Vám pomůže případné spory řešit a zároveň Vám pomůže nastavit pravidla, aby vše fungovalo co nejvíce v zájmu dětí.