Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.159

Smlouva o vystěhování po vrácení dluhu - vzor, náležitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1303 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem majitel bytu, ve kterém bydlí po rozchodu bývalá přitelkyně sama od 1.11.2016 a má tam zároveň zřízené trvalé bydliště. Na koupi bytu mi přispěla částkou 150.000 Kč, kterou ji mám vrátit. Peníze pro ni již mám a teď bych proto potřeboval smlouvu, ve které je zahrnuto, že jí dlužnou částku vracím a po převzetí dlužné částky do určité doby buď opustí byt a zruší si trvalé bydliště nebo začne platit plný nájem jelikož momentálně platí jenom energie.
Děkuji za kladné vyřízení.
 
Dobrý den,

napadají mě dvě možnosti. 1) můžete sepsat pouze klasické potvrzení o předání částky 150.000,- Kč. S tím, že závazek ze smlouvy o zápůjčce (dříve o půjčce) ze dne ... zaniká splněním a smluvní strany z tohoto závazku již vůči sobě nemají žádné další nároky. Bez ohledu na okamžik splacení dlužné částky, tu existuje skutečnost, že Vaše bývalá přítelkyně užívá byt bez právního důvodu a Vy jako vlastník můžete požadovat za dobu tohoto užívání po ní plnění odpovídající běžnému nájemnému v dané lokalitě.
Budete-li požadovat, aby začala platit nájemné, můžete s ní uzavřít nájemní smlouvu nebo ji vyzvat (písemně), aby byt do určitého data opustila, neboť jej užívá bez právního důvodu. V opačném případě se můžete domáhat jejího vystěhování soudně.
Dále budete-li trvat na úhradě za užívání bytu, můžete provést započtení vůči Vašemu závazku z titulu půjčky. Započtení bych doporučila provést písemně a nejlépe ve formě dohody.


2) můžete uzavřít dohodu o narovnání, jejímž účelem je odstranění spornosti či pochybnosti ve vzájemných právech a povinnostech. Tato práva a povinnosti zaniknou a původní závazek je nahrazen závazkem novým. V rámci dohody můžete zahrnout jak Váš závazek uhradit dluh ze smlouvy o zápůjčce, tak Váš nárok na plnění za užívání bytu bez právního důvodu a dohodnout se, co jaká strana komu uhradí s tím, že tím budou Vaše nároky uspokojeny.
Zároveň můžete ve smlouvě upravit i závazek Vaší partnerky, aby se k určitému datu odstěhovala a odhlásila si trvalé bydliště.

Nad rámec dotazu uvádím, že trvalé bydliště, poté co již nebude bývalá přítelkyně byt užívat, můžete jako vlastník odhlásit sám na příslušném městském úřadu. Dále doporučuji si pohlídat přehlášení všech dodávek energií, pokud je nemáte hlášené na své jméno.