Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.854

Zatajené peníze v dědictví po rodiči - jak dokázat ukradení peněz, vykradení bankovního účtu?

Odesláno: 
Otevřeno 1257 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v prosinci 2016 zemřela maminka, která byla od Září 2016 po těžké mrtvici upoutaná na lůžko na LDN. Nebyla schopná žádného pohybu, ani nemluvila. Při dědickém řízení se v bance nenašel žádný účet, kde měli s otcem společné úspory. Otec ještě před jejím úmrtím stihl účet zrušit a při pozvání k notářce tvrdil, že maminka nic neměla. Tudíž po ní není co dědit. Účet byl pouze na jméno otce. Máme jako děti šanci, že se společné peníze najdou a dokáže se, že nás chce o dědictví po mamince okrást?
Pokud má otec peníze doma, nebo po maminčině úmrtí založil nový účet, bere se to že jsou to pouze jeho úspory?
Děkuji za odpověď. Kateřina
 
Dobrý den,

pokud šlo o účet, ke kterému měl přístup i manžel zůstavitele, budete těžko prokazovat nárok na finanční prostředky. Kdyby to byl účet vedený výhradně na jméno zůstavitele a nikdo jiný k němu neměl dispoziční oprávnění, dalo by se uvažovat o jednání, které by mohlo naplňovat znaky některého z trestného činu.

Navíc pokud šlo o jejich společné úspory pořízené za trvání manželství, jednalo se o finanční prostředky spadající do společného jmění. A pokud je manžel za života své manželky vybral a spotřeboval nebo schoval, těžko to prokážete, nejednalo-li se o milionové částky. Pokud by za ně pořídil jiný majetek (např. automobil, hodnotnější vybavení domácnosti) spadal by tento majetek do dědictví.

Má-li otec peníze na jiném účtu, můžete je zahrnout do dědictví, neboť všechno co manželé pořídili nebo nabyli za trvání manželství, spadá do jejich společného jmění a po vypořádání společného jmění i do dědictví. Dále můžete navrhnout udělat znalecký posudek na vybavení jejich společné domácnosti, pokud se tam nachází nějaké hodnotnější věci.