Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.530

Ponechání bytu, domu, nemovitosti na hypotéku v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 996 x
1 odpověď
 
Pěkný den přeji,
máme dům na hypotéku a nějaké dluhy a jsme v situaci, kdy se to již nedá zvládat. Vím už, že se dá domluvit s bankou, kde máme vedenou hypotéku o ponechání při řízení insolvence. Máme ale strach, že po doložení příjmu (že jsme schopni splácet hypotéku i insolvenci) nám to banka povolí. A pak po zažádání o insolvenci nám soudce řekne, že máme dům prodat.
Může se to stát nebo po schválení banky to soudce povolí také?
Hypotéku platíme 5. rokem, tak nemáme splaceno tolik, aby při prodeji domu zbylo na vyplacení ostatních věřitelů.
Moc děkuji za informaci...
 
Dobrý den,
dle ust. § 398 odst. 3 ins. zákona poslední věta je stanoveno, že při oddlužení plněním splátkového kalendáře se zajištění věřitelé uspokojí jen z výtěžku zpeněžení zajištění; při tomto zpeněžení se postupuje obdobně podle ustanovení o zpeněžení zajištění v konkursu.
Tedy rozhodující bude, jak se dohodnete s bankou. Pokud se banka přihlásí do Vašeho insolvenčního řízení jako zajištěný věřitel, tak bude uspokojena, jak je uvedeno výše jen z výtěžku zpeněžení zajištění. A stejně tak každý zajištěný věřitel, kterým je zpravidla zástavní věřitel, mající zřízeno zástavní právo omezující Vaši nemovitou věc. Soud už následně rozhoduje podle vůle věřitelského výboru, jenž tvoří přihlášení věřitelé a podle toho zda splníte podmínky oddlužení.