Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.404

Přeměna dohody o ukončení pracovního poměru na výpověď pro porušení pracovní kázně (pracovních povinností)

Odesláno: 
Otevřeno 695 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pokud předám zaměstnavateli ve stejný den pracovní neschopnost a okamžitou výpověď dohodou ze zdravotních důvodů, může ji zaměstnavatel během pracovní neschopnosti změnit na porušení pracovní kázně nebo může mi výpověď pro porušení kázně
dat během neschopnosti.
Děkuji.
 
Dobrý den,
Zaměstnanec může pracovní poměr zrušit okamžitě jen, jestliže podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutím příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce.
V tomto případě můžete zrušit se zaměstnavatelem pracovní poměr okamžitě.
Dále dohodnete-li se, že pracovní poměr skončíte k určitému datu, tak je nutné, aby na takové dohodě byly podpisy obou stran, jinak nejde o dohodu.

Tedy pokud jste učinila jedno z těchto jednání a to buď dala výpověď z výše uvedeného důvodu, a nebo uzavřela se zaměstnavatele platnou dohodu o ukončení pracovního poměru, nemohl již zaměstnavatel Vám dát výpověď.

Dále v případě, že jste uznaná dočasně práce neschopnou, jste v tzv. ochranné době, kdy Vám zaměstnavatel může dát výpověď jen z důvodu uvedených v ust. § 54 ZP.

§ 54
Zákaz výpovědi podle § 53 se nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci
a) pro organizační změny uvedené v § 52 písm. a) a b) ; to neplatí v případě organizačních změn uvedených v § 52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána,
b) pro organizační změny uvedené v § 52 písm. b) ; to neplatí v případě těhotné zaměstnankyně, zaměstnankyně, která čerpá mateřskou dovolenou, nebo zaměstnance v době, kdy čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je žena oprávněna čerpat mateřskou dovolenou,
c) z důvodu, pro který může zaměstnavatel okamžitě zrušit pracovní poměr, pokud nejde o zaměstnankyni na mateřské dovolené nebo o zaměstnance v době čerpání rodičovské dovolené do doby, po kterou je žena oprávněna čerpat mateřskou dovolenou; byla-li dána zaměstnankyni nebo zaměstnanci z tohoto důvodu výpověď před nástupem mateřské dovolené (rodičovské dovolené) tak, že by výpovědní doba uplynula v době této mateřské dovolené (rodičovské dovolené), skončí výpovědní doba současně s mateřskou dovolenou (rodičovskou dovolenou),
d) pro jiné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci [§ 52 písm. g) ] nebo porušení jiné povinnosti zaměstnance stanovené v § 301a zvlášť hrubým způsobem [§ 52 písm. h) ]; to neplatí, jde-li o těhotnou zaměstnankyni, zaměstnankyni čerpající mateřskou dovolenou, nebo o zaměstnance anebo zaměstnankyni, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.

Byla-li dána výpověď ze strany zaměstnance, nemůže ji zaměstnavatel již nijak měnit. V případě, že se jedná o porušení kázně, musel by Vás nejprve písemně na porušení pracovní kázně upozornit.