Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.787

Vypořádání společného jmění manželů SJM před exekucí

Odesláno: 
Otevřeno 843 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chci se zeptat, jakým způsobem (soudně nebo u notáře) je možné vypořádání SJM tak, aby bylo "všechno moje", jelikož manželovi vznikl exekuční dluh ve výši 150.000 Kč a exekutoři nám chtěli zabavit téměř veškeré vybavení domu, jelikož nemáme vypořádání SJM. Díky tomu mi byl i exekučně obstaven můj bankovní účet.
Se svým současným manželem jsme se vzali v 07/2012, máme společně 2 děti ve věku 8 a 5 let, já mám z 1. manželství ještě 15letého syna, manžel má z předešlého manželství 3 dospělé děti.
2007 jsme koupili a zrekonstruovali RD, ve kterém bydlíme, RD je psaný jen na mě (díky tomu, že má manžel ještě 3 děti z 1. manželství). O rozvodu neuvažujeme, Chceme to řešit vypořádáním SJM. Předem děkuji za odpověď!
 
Dobrý den,
za trvání manželství lze modifikovat SJM buď formou veřejné listiny u notáře a nejste-li se schopni dohodnout tak na základě rozhodnutí soudu.
V případě, že chcete si upravit SJM, tak aby veškerý majetek patřil Vám a dluhy Vašemu manželovi, mějte na paměti, že dluhy, které vznikly za trvání manželství, kdy ještě nebylo SJM modifikováno, mohou postihovat majetek obou manželů bez ohledu na to, zda si manželé následně SJM modifikovali. Dále takováhle smlouva může být brána jako znevýhodňující jednu stranu a může být v budoucnu napadena. Na všechna úskalí by Vás měl notář při uzavírání smlouvy upozornit.
Dále uvádím, že v případě, že vznikl dluh jen jednoho z manželů za trvání SJM, může se věřitel při výkonu rozhodnutí uspokojit i z toho, co je ve společném jmění. Vznikne-li dluh je jednoho z manželů proti vůli druhého manžela, který nesouhlas projevil vůči věřiteli bez zbytečného odkladu poté, co se o dluhu dozvěděl, může být společné jmění postiženo jen do výše, již by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno podle § 742 NOZ. To platí i v případě povinnosti manžela plnit výživné nebo jde-li o dluh z protiprávního činu jen jednoho z manželů nebo v případě, že dluh jen jednoho z manželů vznikl ještě před uzavřením manželství.
 
Mnohokrát děkuji za vyčerpávající odpověď!
Jen mě napadá ještě otázka na Vaši odpověď " Dále takováhle smlouva může být brána jako znevýhodňující jednu stranu a může být v budoucnu napadena. "-kým by mohla být napadena? Znevýhodněnou stranou nebo věřitelem? A "spolupracujete" s nějakým notářem v okrese Příbram, kterého byste mi mohli doporučit?
Ještě jednou MOC děkuji!
 
Smlouva by mohla být napadena jak znevýhodněnou stranou (manželem), tak např. kdyby se dostal Váš manžel pro dluhy do inslovence, mohl by smlouvu napadnou insolvenční správce. Seznam notářů naleznete zde: https://www.nkcr.cz/seznam-notaru, okrese Příbram nikoho neznám, tak Vám nemohu ani nikoho doporučit.