Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.981

Nárok na obecním, městský byt při vlastnictví bytu, domu, nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 890 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
s partnerem máme možnost jít bydlet do obecního bytu v místě mého bydliště, ale vzhledem k tomu, že jsme malá obec, tak trvají na tom, aby partner měl trvalé bydliště zde, jinak nám byt nepronajmou. To by ovšem nevadilo, ale jeho situace je složitější. Momentálně splácí hypotéku na byt v nedalekém městě, ten byt koupil od svých rodičů, protože se jeho nemocná maminka zadlužila a on jim takhle chtěl pomoct. V tom dvoupokojovém bytě samozřejmě jeho rodiče stále bydlí a jsou už v důchodu, přítel bydlí s nimi.
Může mít trvalé bydliště v pronajatém bytě, ale zároveň se i často zdržovat v jeho bytě, kde by pomáhal rodičům a staral se i vlastně o jeho byt. Jestli by to byl problém i kvůli splácení hypotéky, nebo by změna trvalého bydliště na to neměla vliv? Pronájem obecního bytu u nás na vesnici je levný a zvládal by při něm i splácet hypotéku a bydlet se mnou, což v jeho malém bytě, kde bydlí jeho rodiče, nelze, proto potřebujeme vědět, jestli by to s tím trvalým bydlištěm byl problém nebo ne.
Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
trvalé bydliště je pouze evidenční údaj, nemá vliv ani na hypotéku, ani na výpomoc rodičům. Nikdo by z trvalého bydliště neměl dělat jakékoliv závěry. Jako problém spíš vidím fakt, že budete bydlet v obecním bytě a zároveň má přítel ve svém vlastnictví jiný byt. Ale je to obhajitelné, pokud tam bydlí jeho rodiče.