Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.780

Dědění po otci - dědické díly nové manželky (macechy) a potomků otce (zemřelého, zesnulého)

Odesláno: 
Otevřeno 1151 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
po smrti otce jsme se u notáře dozvěděli, že dům, který měl ve společném jmění manželů SJM se svou druhou manželkou a který byl ohodnocen na 1.000.000 Kč by měla dostat 500.000 Kč manželka a zbylá polovina se rozdělí mezi nás děti (3 z prvního manželství a 2 ze současného).
Není nám jasný způsob dělení: žena dostane přesnou polovinu a my děti každý 100.000 Kč, přičemž naše část se dělí opět na 5 dílů a tedy nám bylo řečeno, že každý z nás má nárok na 20.000 Kč. Kdo dostane těch 80.000 Kč, které každému z nás dětí seberou?
Není mi to vůbec jasné. Podotýkám, že s otcem jsme byli v dobrých vztazích. A pokud někdo z nás nebude souhlasit s pouze touto částkou, jaký bude dále postup v dořešení tohoto dědictví.
Děkuji za informaci CM
 
Dobrý den,
především nedědíte tak, že polovinu dědí manželka a druhá polovina se dělí mezi děti, ale všichni včetně manželky dědíte rovným dílem. Tedy při počtu 5 dětí a manželka je dílů 6 a každý dědíte šestinu majetku. Takto by měl notář rozhodnout. Pokud jste tlačeni do jiné dohody, pak ji neuzavírejte a trvejte na tom, aby každý dostal svůj díl z dědictví tak, jak to určuje zákon.
 
velice Vam dekuji za odpoved. Ještě jsem nedodal, že manželka otce předložila "poslední vůli", kterou jí otec údajně nadiktoval a ve které odkazuje svou polovinu domu manželce. Dle notářky je platná (podepsaná dvěmi svědky.). Možná na základě tété poslední vůle notářka spočítala, že každý z dětí, pokud dědictví přijme, dostane udanou částku… Pokud bychom chtěli trvat na tom, aby se suma dělila 6. , musíme řešit vše přes advokáta, nebo stačí se takto domluvit u notářky?? Děkuji za váš čas CM
 
Dobrý den,
advokát Vás zastupovat nemusí, ovšem pokud lze očekávat nějaké nejasnosti a dohady, advokáta bych doporučila. Alespoň jednorázovou konzultaci, na co si máte dát u notáře pozor.