Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.664

Vypořádání podílového spoluvlastnictví - spolumajitel se podílel minimálně na zaplacení ceny nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1290 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
S partnerkou (nikdy nesezdáni) jsme zakoupili 2013 nemovitost do podílového spoluvlastnictví. V domě jsme do rozchodu (odešla partnerka) v roce 2016 vychovávali naše děti, plánovali společnou budoucnost.
Bývalá partnerka uhradila v dubnu roku 2013 pouze 10% pořizovací ceny, já devadesát procent.
1 Je možné podat nějakou žalobu pro vyrovnání ohledně nerovné investice? Partnerka mi navrhuje, že mohu její podíl nyní odkoupit za 3,9 milionu Kč, v roce 2013 dům pořídila úhradou částky 600.000 Kč.
2 Jaká je šance ve sporu uspět a jaké důkazy bych musel předložit? Čím by naopak mohla argumentovat bývalá partnerka?
3 Pokud její podíl neodkoupím, jak může partnerka postupovat, aby za svou polovinu domu získala peníze? Říkala, že se obrátí na soud.
4 Je možné nerovnou investici zohlednit při stanovení výživného dětem soudem? Děkuji.
 
Dobrý den,

pokud jste zakoupili nemovitost s tím, že jste Vy hradil 90 % ceny a partnerka 10 % ceny, ale nemovitost jste nabyli do podílového spoluvlastnictví o velikosti spoluvlastnického podílu každého id. ½, tak dle mého názoru to těžko změníte. I kdybyste byl schopen prokázat, že kupní cenu odpovídající podílu partnerky, jste z větší části financoval Vy, bylo by to považováno jako darování popř. jako investování do cizího, kde by Vám vznikl nárok na bezdůvodné obohacení, který se za účinnosti staré právní úpravy promlčoval po dvou letech.
V daném případě jste měli každý nabýt spoluvlastnický podíl o velikosti odpovídající zlomku úhrady kupní ceny.

V případě, že Vaše partnerka nebude dále chtít setrvat v podílovém spoluvlastnictví, může se skutečně obrátit na soud s návrhem na zrušení podílového spoluvlastnictví, kdy soud rozhodne o zrušení spoluvlastnictví a způsobu vypořádání spoluvlastníků, které může být rozdělením společné věci, jejím prodejem z volné ruky nebo ve veřejné dražbě s rozdělením výtěžku anebo převedením vlastnického práva jednomu s vyplacením druhého.

Tedy pokud máte zájem získat nemovitou věc do svého vlastnictví, ale cena, za kterou Vám Vaše partnerka svůj podíl nabízí je přemrštěná, doporučuji si nechat vyhotovit znalecký posudek a nabídnout ji cenu za spoluvlastnický podíl odpovídající výši dle znaleckého posudku. V případě, že s tím partnerka nebude souhlasit a obrátí se na soud, můžete argumentovat tím, že jste se snažil dohodnout.