Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.377

Jednostranné zvýšení nájemného - inflace, může to pronajímatel udělat podle Občanského zákoníku?

Odesláno: 
Otevřeno 2572 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jak se mohu bránit proti jednostrannému zvyšování nájemného z důvodu inflace?
Majitel zvýšil k 1.1.2017 nájemné o 10% z výše uvedeného důvodu. Žiji v obci s 2200 obyvateli nedaleko Příbrami a zákl. nájemné je nyní téměř 3900 Kč.
Bývaly tabulky obvyklého nájemného ale nyní je nikde nemohu dohledat.
Kam až může s nájmem jít? Nejen mne se v tak malé obci zdá jeho požadavek příliš vysoký navíc jen vybírá nájemné a v domě neprovádí léta již žádné úpravy.
Děkuji za Vaši radu odkaz apod.
 

Dobrý den,

rozhodující bude, co máte stanoveno v nájemní smlouvě. Pokud v nájemní smlouvě není ujednána možnost zvyšování nájemné ani tato možnost není vyloučena, tak může pronajímatel v písemné formě navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než dvacet procent. K návrhu učiněnému dříve než po uplynutí dvanácti měsíců, v nichž nájemné nebylo zvýšeno, nebo který neobsahuje výši nájemného a nedokládá splnění podmínek podle tohoto ustanovení, se nepřihlíží (ust. § 2249 odst. 1 NOZ).

Souhlasí-li nájemce s návrhem na zvýšení nájemného, zaplatí počínaje třetím kalendářním měsícem po dojití návrhu zvýšené nájemné, jak bylo navrženo. Nesdělí-li nájemce v písemné formě pronajímateli do dvou měsíců od dojití návrhu, že se zvýšením nájemného souhlasí, má pronajímatel právo navrhnout ve lhůtě dalších tří měsíců, aby výši nájemného určil soud; návrhu podanému po uplynutí této lhůty soud nevyhoví, namítne-li nájemce, že návrh byl podán opožděně. Soud na návrh pronajímatele rozhodne o nájemném do výše, která je v místě a čase obvyklá s účinky ode dne podání návrhu soudu. (ust. § 2249 odst. 3 NOZ).

S ohledem na výše uvedené zákonné ustanovení Vám musí pronajímatel nejprve písemně navrhnout zvýšení nájemného. Návrh musí splňovat výše uvedené podmínky, k zvýšení dochází až třetím kalendářním měsícem od dojití návrhu k zvýšení, který jako nájemce akceptujete.

Tedy pokud s návrhem na zvýšení nájemného nesouhlasíte, tak to pronajímateli oznamte a uveďte k tomu i své důvodu. I bez Vaší reakce na zvýšení nájemného, nemůže pronajímatel nájemné zvýšit, neboť výše nájemného je dohodou obou smluvních stran a trvá-li pronajímatel i přes nesouhlas nájemců na zvýšení nájemného musí se obrátit na soud.
Ještě jednou upozorňuji, že tento postup platí v případě, že v nájemní smlouvě není ujednáno něco jiného.