Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.418

Střídavá péče o děti - posudek znalce

Odesláno: 
Otevřeno 2019 x
1 odpověď
 
S bývalou partnerkou řešíme u soudu svěření dětí do péče. Navrhuji střídavou péči, matka jí odmítá a navrhuje svěření dětí do její péče. Dojezd od otce k matce: 20 minut. Mladšímu synovi budou v květnu 2 roky, staršímu 4. U mladšího syna matka argumentuje věkem a tím, že je dosud kojen, u staršího si sehnala lékařskou zprávu o horší přizpůsobivosti změnám.
Otec předložil lékařskou zprávu se závěrem: Dobře přizpůsobivé dítě, střídavá péče ze strany dítěte bez problému.
1. Je rozumné, aby otec při dalším stání chtěl zabránit dalšímu zkoumání staršího syna (nezávislému posudku) s uvedením, že v případě střídavé péče, tak jak byla otcem navržena, bude syn chodit do jedné stále stejné školky/školy a o zvýšených nárocích na jeho schopnost se přizpůsobit nemůže být tedy řeč, že další posudky pro takto malé dítě nejsou vhodné, tím spíše ne, pokud je zde možné podezření na psychologické problémy?
2. Je teoreticky soudem přijatelná střídavá péče, kde by došlo ke střídání po týdnu a po přechodné období, kdy matka ještě bude kojit by navíc otec večer vždy obě děti do rána druhého dne předal matce, takže by s otcem děti byly vždy v 7mi dnech jen 9 hodin denně (a po tuto dobu by případně byla podána umělá výživa?
 
Dobrý den,
soud při rozhodování o péči a výživě vždy přihlíží k zájmům dítěte, což je péče a výživa obou rodičů. V případě, že každý z rodičů předloží jiný lékařský posudek týkající se dítěte, lze očekávat, že soud bude chtít zjistit si stav dítěte sám. U malých dětí by se nemělo přistupovat k výslechu dítěte při soudním jednání, ale prostřednictvím ustanoveného soudního znalce (nejčastěji psychologa), jenž provede s dítětem diagnostický pohovor, jenž bude zaměřen na vývoj dítěte, rodinné vztahy apod.
Co se týče střídavé péče, je možné, že soud s ohledem na věk dětí zavede střídavou péči postupně, aby si děti na nové prostředí mohly zvyknout. Tedy nemusí dojít ke střídání hned po týdnu, ale pouze na soudem určenou dobu, která se bude postupně v souladu se zájmem děti rozšiřovat. Velkou váhu pro rozhodování bude mít i stanovisko pracovníka OSPOD, který by měl s Vámi komunikovat a zároveň zjistit zda v obou domácnostech budou mít děti vyhovující podmínky.