Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.128

Zvýšení alimentů, výživného - bývalý manžel podnikatel, OSVČ s nulovými příjmy

Odesláno: 
Otevřeno 1660 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně návrhu na zvýšení alimentů. Od roku 2013 jsem rozvedená a poprvé bych chtěla žádat o zvýšení alimentů na dceru 13 let.
Bývalý manžel posílá částku 3000 Kč na které jsme se dohodli. Moje situace se změnila, vdala jsem se a spolu s manželem vychováváme dceru 2 roky. Bývalý manžel se nyní nechce domluvit na zvýšení, změnil práci a podniká. Tvrdí, že jeho výdělek je nyní nižší a podnikání má na nule, skutečnost je však zřejmě jiná.
Co se týče kroužků, výletů apod. se podílíme od začátku napůl.
Chci se zeptat jestli mám šanci uspět a soud zjistí opravdové příjmy bývalého manžela? Já pobírám mateřskou, přídavky na děti a příspěvek na bydlení.
Bývalý manžel žije sám a novou rodinu nemá. Stojí něco podání žádosti u soudu?
Děkuji.
 
Dobrý den,

návrh na změnu výše výživného se zpravidla podává, pokud došlo ke změně v potřebách dítěte nebo ve finančních možnostech některého z rodičů. Máte-li zájem o zvýšení výživného na dceru, můžete zkusit podat návrh k soudu na jeho zvýšení. V návrhu uveďte veškeré změny, které od posledního stanovení výživného nastaly, tzn. změnu práce u otce a pravděpodobné navýšení jeho příjmů, dále třeba došlo-li k zvýšení výdajů u dítěte (např. zdravotní potřeby, nové kolo, lyže či jiné finančně náročné výdaje), na kterých se otec dítěte nepodílí. Dále uveďte, že Vy máte kromě vyživovací povinnosti k dceři ještě další vyživovací povinnost k dítěti a manželovi.
Za žádost o změnu výživného se žádný soudní poplatek neplatí, další náklady spojené se soudním řízením budou záležet již na Vás, pokud si necháte sepsat návrh na zvýšení výživného u advokáta a necháte se zastupovat v řízení, tyto náklady si hradí zpravidla každá strana sama.
Vzor návrhu na zvýšení výživného naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html.
Dále se můžete obrátit i na orgán sociálně právní ochrany dětí (OSPOD).