Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.066.011

Využití obrázků a citátů z knihy k reklamě, propagaci podnikání - autorské právo

Odesláno: 
Otevřeno 1301 x
1 odpověď
 
Mohu podnikat v oboru nákup, výroba ->prodej předmětů s obrázky a citáty z knížky (například Malý princ). Neporuším nějak autorský zákon? Případně na co si mám v této oblasti dat pozor? Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam.
Dílem je zejména dílo slovesné vyjádřené řečí nebo písmem, dílo hudební, dílo dramatické a dílo hudebně dramatické, dílo choreografické a dílo pantomimické, dílo fotografické a dílo vyjádřené postupem podobným fotografii, dílo audiovizuální, jako je dílo kinematografické, dílo výtvarné, jako je dílo malířské, grafické a sochařské, dílo architektonické včetně díla urbanistického, dílo užitého umění a dílo kartografické. Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem. Fotografie, která je původní, je chráněna jako dílo fotografické.
Tedy k užití obrázků za účelem prodeje budete potřebovat souhlas osoby, které majetková práva k dílu náleží.

Doba trvání autorských práv u obrázků závisí na tom, kdy obrázek vznikl. Obecně řečeno, autorská práva k obrazovým materiálům trvají po celou dobu života jejich autorů plus 70 let od konce kalendářního roku, v němž autor zemřel. To znamená, že fotografie mladší 70 let jsou stále chráněny autorským právem, a ty starší mohou také být chráněny, a to podle toho, kdy jejich autor zemřel.