Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.651

Zápočet osobního ohodnocení a příplatku za odpracované roky do základní mzdy - je to dle Zákoníku práce?

Odesláno: 
Otevřeno 1009 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu. Jsem zaměstnaná ve větší firmě, asi se 200 zaměstnanci. Zaměstnavatel nám dal minimální mzdu za 100% výkonu + osobní ohodnocení 0-6 Kč/hod.
2012 jsme sjednali hodinový příplatek k hrubé hodinové mzdě za odpracované roky ve firmě ve výši 2-4 Kč/hod. Když jsme požadovali zvýšení mzdy, nikdy nám nebylo vyhověno a jen nám řekl, že když jsou ženské šikovné, tak si můžou vydělat víc, když budou plnit na víc procent. Maximum udal 120% výkonu. Teď od nového roku 2017, se zvedla minimální mzda, kterou on už nechce nám uznat jako 100% základ, jelikož nám řekl, že vyděláváme víc, než je minimální mzda. Těm co nebudou stíhat výkon, tak samozřejmě doplatí do výše minimální mzdy. Když jsme mu řekly, že nám tím pádem zvedl normy o 12%, tak odpověděl, že to není pravda, že se pro nás nic nemění, že 100% bude pořád 58,70 Kč/hod.
Chtěla bych se zeptat, má na tohle zaměstnavatel právo? Může nám započítat osobní ohodnocení a příplatek za odpracované roky do základu mzdy? Můžeme se nějak bránit, jelikož se chtějí už obrátit všechny zaměstnankyně na právníka, jestli by jsme měli nějakou šanci uspět.
Děkuji moc za odpověď.
 
Dobrý den,

zákon o minimální mzdě garantuje, že každý zaměstnanec musí dostat tolik, kolik činí minimální mzda. Tedy pokud jste měli v pracovní smlouvě nebo dodatku pracovní smlouvy upraven nárok na příplatky, osobní ohodnocení, máte nárok na minimální mzdu plus tyto sjednané nároky.
Dále v nařízení vlády č. 567/2006 Sb. , o minimální mzdě a nejnižších úrovních zaručené mzdy naleznete, kolik za Vaši profesi, resp. pracovní náplň máte skutečně minimálně dostat. V nařízení je vykonávaná práce odstupňovaná podle její složitosti, odpovědnosti a namáhavosti do osmi jednotlivých skupin, přičemž pro každou z nich je stanovena nepodkročitelná (nejnižší) úroveň zaručené mzdy. Pro zaměstnavatele tak není závazná pouze minimální mzda, ale je třeba odměňovat minimálně na úrovni příslušných skupin mzdy zaručené.

Pokud s jednáním Vašeho zaměstnavatele nejste spokojeni, doporučuji obrátit se na odbory, byly-li na Vašem pracovišti zřízeny a dále na příslušný oblastní inspektorát práce s žádostí o provedení šetření, zda ze strany Vašeho zaměstnavatele nedošlo k porušení pracovněprávních předpisů. Odkaz naleznete zde: http://www.suip.cz/.

Na základě výsledků provedeného šetření budete mít jednoduší uplatňovat své nároky u zaměstnavatele popř. u soudu.