Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.585

Předčasné splacení anuity družstevního bytu - může to družstvo odmítnout, zamítnout?

Odesláno: 
Otevřeno 1131 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
vlastním užívací práva k družstevnímu bytu DB a chtěla bych předčasně splatit anuitu a poté převést vlastnictví na jinou osobu. Družstvo však toto odmítá, trvá na postupném splácení až do 11/2021. Mám na toto nárok? Domnívám se, že družstvo jedná protiprávně. Děkuji.
 
Dobrý den,
nejprve bych se podívala do stanov družstva, zda je o převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví v nich zmínka. Pokud stanovy tuto otázku neupravují, zjistila bych si, zda již o tom rozhodovala členská schůze a zda v bytovém domě, kde bydlíte, došlo k převodu družstevního bytu do vlastnictví. (Tuto informaci zjistíte při nahlížení do katastru nemovitostí – odkaz zde: http://nahlizenidokn.cuzk.cz/) a vzniklo zde společenství vlastníku jednotek.

Není-li nikde uvedeno jinak, rozhoduje o prodeji nebo jiných majetkových dispozicích s nemovitými věcmi, ve kterých jsou bytu členská schůze. Členy členské schůze jsou nájemníci v jednotlivých bytech – členové bytového družstva.
Pokud není zájem ze strany ostatních členů družstva byty do osobního vlastnictví převádět, Vy jako jednotlivec s individuální žádostí o převod svého bytu do osobního vlastnictví neuspějete.