Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.709

Doživotní nájemní smlouva na byt, dům, nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1779 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Vlastním 3/4 bytového domu se 4 byty. 1/4 domu má dcera, nájem neplatí a s návrhem souhlasí. Posledních 18 měsíců (06/2015-01/2017) sem dochází můj přítel a postupně vymaloval celý 2 patrový dům, opravil obě garáže, dílnu, sklep, půdu a fasádu. Teď přítel, již důchodce, renovuje byt, který opustil nájemník. Protože mu nemám odkud dávat peníze za odměnu jeho prací, vždy jen platím materiál, rozhodli jsme se, že si tento byt zrekonstruuje pro sebe. Jak sepsat smlouvu na byt, aby měl přítel písemně, že bude do jeho smrti platit jen
1.000 Kč nájem? Nemusím vybírat v místě obvyklé nájemné? Mohu mu dát nulové nájemné? To bych nejraději.
Nebudu však zřizovat domovnický byt a nutit přítele zde pracovat pravidelně, to si nezaslouží. Děkuji za odpovědi a návrhy jak postupovat. Jana Holá
 
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že jste většinovým vlastníkem nemovité věci můžete uzavřít smlouvu s přítelem bez souhlasu menšinového vlastníka (Vaší dcery), ale z důvodu právní jistoty doporučuji, pokud s návrhem souhlasí, aby smlouvu jako menšinový vlastník podepisovala taky.
Chcete-li mu umožnit užívat byt bez toho, aby za užívání bytu něco platil, lze uzavřít smlouvu o výpůčce, na základě které mu přenecháte bezplatně byt k užívání. Je důležité si tam smluvně upravit podmínky, za kterých můžete požadovat vrácení, tak aby to vyhovovalo oběma smluvním stranám.

Dále lze uzavřít nájemní smlouvu, která má charakter úplatné smlouvy a její podstatnou náležitostí je výše nájemného. Pokud stanovíte nájemné 1, - Kč nebo jinou velmi nízkou částku může být taková smlouva právě z tohoto důvodu napadena a může to vést ke sporu. Dále příjmy z nájmu je nutné uvádět v daňovém přiznání.

vzory obou smluv naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html.