Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.152

Spolumajitel neužívá byt - může chtít nájem, nájemné od druhého spoluvlastníka, spolumajitele?

Odesláno: 
Otevřeno 1356 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
2015 koupil při dražbě exekučního úřadu cizí člověk moji polovinu bytu, druhá patří moji matce. V tom bytě bydlím já, moje matka a můj 4lety syn. Nový vlastník mé bývalé poloviny bytů chce po nás každý měsíc 3000 Kč jako nájem, není žádná nájemní smlouva, jen nám pokaždé dá doklad. Matka je důchodkyně a já jsem na úřadu práce, bez příjmu. Tyto 3000 Kč nám bohužel komplikují finanční situaci. Na žádných nákladech bytu se ten člověk nepodílí. Měl by třeba platit polovinu záloh na bytových službách? Zajímalo by mě, co se může stát, když pánovi těch 3000 Kč nedáme, ale třeba jen 1000 Kč. Může nám tam nastěhovat někoho? Žádali jsme i o příspěvek na bydlení od ÚP, ale prý se tam náklad (těch Kč 3000) nemůže započítat, když je matka druhá majitelka bytu. Děkuji za radu. Petra
 
Dobrý den,

nemovitá věc – byt je ve spoluvlastnictví dvou cizích osob, které mají ve výši svého podílu právo na užívání bytu. Z Vámi uvedených skutečností vyplývá, že Vy, resp. Vaše matka užíváte byt nad rámec svého podílu a tedy druhý vlastník má nárok na náhradu za toto užívání, ale na druhé straně jak uvádíte, má právo se podílet i na společných nákladech týkajících se udržování bytu.

S ohledem na výše uvedené doporučuji, celou záležitost si smluvně upravit formou dohody o úpravě užívání nemovité věci spoluvlastníky, ve které si upravíte nejen finanční částku, kterou budete platit druhému spoluvlastníkovi, který byt neužívá, ale i způsob jakým on bude přispívat na úhradu nákladů na bytě, které vzniknou a které nesouvisí s běžným užíváním bytu. V případě možnost započíst si nárok druhého spoluvlastníka na plnění za užívání bytu vůči Vašemu nároku na úhradu nákladů souvisejících s bytem. Vzhledem k tomu, že Vaše matka je také spoluvlastníkem nemovité věci, tak nájemní smlouva nepřipadá v úvahu.

Stejně tak, kdyby chtěl s třetí osobou uzavřít nájemní smlouvu, musela by ji podepsat i Vaše matka, neboť sám by nedosáhl nadpoloviční většiny.
 
Dobrý večer, moc Vám děkuji za rychlou odpověď… Díky Vaší odpovědi jsem šla dnes (25.01.2017) k právníkovi a začala to řešit… Ještě jednou děkuji. S pozdravem Petra