Počet stránek ve webu: 43.148

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.016

Zúžení společného jmění manželů za účelem úpravy dědění a dědictví potomků

Odesláno: 
Otevřeno 1707 x
1 odpověď
 
Dobrý den
Manželka vlastní byt v osobním vlastnictví OV, který získala ještě před manželstvím (je jediným vlastníkem). V současné době chceme byt prodat a koupit rodinný dům, který budeme financovat z peněz bytu manželky a na dostavbu domu si budeme brát úvěr 1.500.000. Chceme udělat zúžení společného jmění manželů SJM k tomuto domu tak, aby jediným vlastníkem byla manželka. Úvěr budeme platit ze společných prostředků, ale v bance bude veden pouze na mě. Já mám 3 dcery, které jsem zabezpečil a chceme, aby jediným dědicem domu byl syn manželky. Manželka má závěť v níž má vše jasně stanoveno a tuto záležitost chceme ošetřit u notáře zúžením společného jmění manželů SJM. Je toto právní ošetření dostačující a nenapadnutelné v případě, že by se cokoliv stalo.
 
Dobrý den,

pokud se rozhodnete své společné jmění smluvně modifikovat a to, že dojde k jeho zúžení, lze tak učinit jak uvádíte formou notářského zápisu. Tím by rodinný dům, který si pořídíte byl ve výlučném vlastnictví Vaší manželky a tak je to nutné uvést i v kupní smlouvě.

Dále je nutné si předem ověřit, zda Vám banka úvěr poskytne, pokud nebudete vlastníkem nemovitosti, kterou z úvěru budete financovat. Další otázka je, zda k poskytnutému úvěru vyžaduje banka zajištění formou zástavy.
Pokud banka Vám úvěr poskytne za podmínek, které uvádíte, a nebude vyžadovat, abyste byl vlastníkem nemovité věci, na kterou bude úvěr použit ani zde nebude nutné zajištění formou zástavy, tak je vše v pořádku.

V případě, že zúžení společného jmění je z důvodu existence dluhů nebo hrozících dluhů na Vaší straně, mohlo by v případě, že byste se v krátce době dostal do insolvence, ze strany insolvenčního správce za určitých okolností dojít k zpochybňování dané smlouvy.

Jinak je notářský zápis považován za veřejnou listinu, která se zapisuje do veřejného seznamu a to seznamu vedeném v elektronické podobě Notářskou komorou České republiky (Seznam listin o manželském majetkovém právu). Důsledkem takto evidované smlouvy je, že manželé se jí mohou dovolat vůči třetím osobám, i když tyto s jejich obsahem nebyly seznámeny. Tedy případný věřitel nemůže namítat, že nevěděl o tom, že máte zúžené společné jmění.

Toto jsou asi ty nejzákladnější informace, týkající se dopadů zúžení společného jmění.