Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.448

Dědění přítelkyní, družkou, partnerkou - jak sepsat závěť aby nedědil potomek?

Odesláno: 
Otevřeno 1328 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
žiju s přítelem v jeho domě, on má jedno dítě 15 let v péči matky. Přítel by chtěl napsat závěť, abych po jeho smrti dostala jeho dům já a jeho syn ovocný sad, který je kousek od domu. Je možné ho z domu takto vyloučit i když sad nemá tu hodnotu jako dům, nebo bych ho musela ještě z domu vyplatit? Nemohl by mě z domu pak vystěhovat? Děkuji.
 
Dobrý den,
děti zůstavitele jsou považovány za nepominutelné dědice, které lze závětí na jejich zákonném dědickém podílu zkrátit následovně: Je-li nepominutelný dědic nezletilý musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí ¾ jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí ¼ jeho zákonného dědického podílu (§ 1643 odst. 2 NOZ).

Pominutí nebo omezení nepominutelného dědice v závěti již nezpůsobuje její neplatnost, byť relativní, ale pouze zakládá právo nepominutelného dědice požadovat vyplacení svého povinného dílu (§ 1654 odst. 1 NOZ).

Tedy v případě, že by Váš přítel upravil v závěti, jak má být naloženo s jeho majetkem a hodnota ovocného sadu by nedosahovala ani ¼ celkové hodnoty dědictví (příklad pro zletilého nepominutelného dědice), tak by tu částku, o kterou by nepominutelný dědic dostal méně, jste musela společně s ostatními dědici (byli-li by další) nepominutelnému dědici v penězích vyplatit, přičemž soud může v zvlášť závažných důvodech na straně dědiců povolit i splátky nebo odklad splatnosti. Jako nepominutelný dědic si nemůže dělat nárok na nemovitou věc (dům), kterou jste na základě závěti zdědila Vy.
Vzory závětí naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html