Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.596

Přeprodej použitého zboží neplnoletou osobou bez ŽL, živnostenského listu - je to legální?

Odesláno: 
Otevřeno 724 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zakládám internetový portál, na kterém mimo jiných činností, o nich jsem přesvědčen, že jsou právně v pořádku, plánuji "Bazar", který má sloužit k prodeji nebo výměně použitých telefonů a pro záruku kvality a bezpečnosti služeb budou tyto mobily chodit přeze mě - prodávající nám pošle mobil, my jej ověříme a nabídneme dále. Kupec zaplatí cenu mobilu včetně poštovného, pošleme mu mobil a prodejci vyplatíme částku bez poštovného.
Z tohoto procesu tedy nemáme ani halíř - můžu to provozovat jako neplnoletý (17) a bez ŽL?
Dále se může stát, že za účelem recenze koupíme tu a tam nějaký mobil, který posléze budeme chtít prodat dále - otázka zní stejně, jako kousek výše. Popř. jak by to v tomto případě bylo s daněmi? Je třeba je platit?
Poslední otázkou by pak bylo, co tedy musím všechno zařídit, pokud bych chtěl na těchto službách začít vydělávat, např. formou e-shopu, zpoplatněných soutěží a placených služeb, jako jsou opravy ad.
Předem moc děkuji za odpověď, vážím si toho.
 
Dobrý den,
zda ve Vašem případě půjde o podnikání na základě živnosti a budete si muset založit živnost nelze jednoznačně říct. Skutečnost, že svoji činnost nebudete provozovat za účelem dosažení zisku, potírá podstatné znaky živnosti, kterou se rozumí soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.
Na druhé straně budete fakticky zprostředkovávat daný prodej a zároveň ještě vystupovat jako prostředník, kterému prodávající mobil pošle a který jej zase odešle kupujícímu a který bude po dobu prodeje zadržovat kupní cenu.
S ohledem na všechny výše uvedené skutečnosti zastávám názor, že byste si danou živnost měl založit a podávat daňové přiznání, v němž vykážete nulový příjem.
S ohledem na výše uvedené je dobré tyto netypické případy konzultovat na živnostenském úřadě, který je posuzuje individuálně.

K podmínkám provozování živnosti osobami nezletilými uvádím následující:
Mezi subjekty oprávněné provozovat živnost patří fyzická nebo právnická osoba, která splní podmínky stanovené živnostenský zákonem. Mezi všeobecné podmínky provozování živnosti fyzickými osobami patří plná svéprávnost, kterou lze nahradit přivolením soudu k souhlasu zákonného zástupce nezletilého k samostatnému provozování podnikatelské činnosti a dále bezúhonnost.
Nezletilý se může stát zaměstnancem tehdy, pokud dovršil 15 let svého věku a zároveň ukončil povinnou školní docházku.
Uvažujete-li o podnikání, můžete barieru zletilosti překonat po dovršení 16 let, pokud osvědčíte, že jste způsobilý se sám o sebe postarat a uživit se, lze podat návrh soudu, aby Vám přiznal svéprávnost. S návrhem musí souhlasit zákonný zástupce nezletilého (rodiče). V ostatních případech soud vyhoví návrhu, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého.
Dále zákonný zástupce by Vám musel udělit souhlas s podnikáním, kdy k platnosti takového souhlasu se vyžaduje přivolení soudu. Přivolení soudu tak nahrazuje podmínku určitého věku, je-li stanovena pro výkon určité výdělečné činnosti jiným právním předpisem, tj. podmínka věku uvedena ve všeobecných podmínkách provozování živnosti.
V určitých případech je jednoduší, když tuto činnost začne provozovat některý z rodičů a po dovršení zletilosti ji na Vás převede.

Co se týče Vašeho druhého dotazu, tak pokud se jedná o příležitostný prodej mobilních telefonů, z kterého budete mít příjmem ve zdaňovacím období do 30.000,- Kč, tak takový příjem je od daně osvobozen (§ 10 odst. 3 písm. a) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů.

Dále uvádím, že bez ohledu na podnikání, tak budete-li na svých internetových stránkách zpracovávat osobní údaje Vašich zákazníků nad rámec činností uložených zákonem o ochraně osobních údajů, budete muset oznámit tuto svoji činnost Úřadu pro ochranu osobních údajů (§ 16 a § 18 zákona č. 101/2000 Sb.).

Podmínky pro podnikání na internetu:
1. založení živnosti
2. zaregistrování na finančním úřadu, oznámení zahájení podnikání OSSZ a zdravotní pojišťovně
3. otázka plátcovství DHP – možnost přihlásit se jako plátce DPH (není povinností)
4. úprava obchodních podmínek

Toto jsou ty nejzákladnější podmínky, ke kterým se mohou nabalit další např. v případě eshopu otázky technického zázemí provozovny pro skladování zboží a s tím související další podmínky.