Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.638

Jak zbavit gamblera svéprávnosti, jak gamblera omezit na způsobilosti s nakládáním peněz

Odesláno: 
Otevřeno 1596 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
moje sestra začala hrát automaty 11/2015 a hraje je pořád. Jsme dvojčata a je nám 23 let. Nejdřív sem ji vždy omluvila, že neměla co dělat, tak šla hrát. Bojím se o ní a nevím co mám dělat. Teď když dostane výplatu tak ji ten den prohraje a pak si začne půjčovat. Aby mamce nepřišla exekuce, tak jsem si 70.000 Kč vzala na sebe ja. Jenže teď asi po roce zjišťuji, že si bere ty rychlopůjčky, a tím řeší svůj problém, samými půjčkami.
Prosím o radu, jak se dá tahle situace řešit. Nebo jestli by nešlo, samozřejmě s jejím souhlasem, zbavit ji svéprávnosti. Máme ji rádi a nechceme aby dopadla špatně. Předem děkuji za ochotu pomoct.
 
Dobrý den,
v případě, že se jedná již o závislost, tak bych doporučila zvážit možnost léčby. Existují zařízení, která poskytují např. tříměsíční odvykací kúry, které proplácí zdravotní pojišťovny.
Další možností je, pokud Vaše sestra má dluhy, tak je řešit formou oddlužení v rámci insolvenčního řízení. Pro podání insolvenčního návrhu je třeba splnit řadu podmínek, a to zejména za dobu 5 let uspokojit alespoň 30 % nezajištěných věřitelů, kteří si přihlásí své pohledávky. Více o oddlužení a jeho podmínkách se dozvíte zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/oddluzeni.html

Co se týče Vašeho návrhu, tak od 1. 1. 2014, již nelze žádnou osobu zbavit svéprávnosti, ale lze pouze v určitých situacích, pokud není zletilá osoba schopna rozhodovat o svých záležitostech (např. v důsledku duševní poruchy nebo pokročilého věku), na základě rozhodnutí soudu svéprávnost dané osoby omezit. Omezit svéprávnost lze pouze na dobu 3 roky. Po uplynutí této doby omezení zaniká a svéprávnost se automaticky vrací do své původní podoby. Pokud se však v době trvání omezení svéprávnosti zahájí řízení o prodloužení doby jejího omezení (znovu na maximálně 3 roky), trvají účinky původního omezení až do vydání nového rozhodnutí, nejdéle však jeden rok nad uvedenou maximální dobu omezení.
Dle ust. § 55 odst. 2 NOZ lze omezit svéprávnost člověka jen tehdy, hrozila-li by mu jinak závažná újma a nepostačí-li vzhledem k jeho zájmům mírnější a méně omezující opatření (např. nápomoc při rozhodování, zastoupení členem domácnosti).
S ohledem na skutečnost, že omezení svéprávnosti je velký zásah do přirozených práv člověka, doporučuji nejprve, aby se Vaše sestra podrobila lékařskému vyšetření a na základě zhodnocení duševního a zdravotního stavu Vaší sestry odborníkem, bych zvážila přistoupení k některým z opatření jako omezení svéprávnosti nebo jiných z mírnějších opatření.
V případě, že se rozhodne Vaše sestra svoji situaci řešit, tak doporučuji řešit ji komplexně tedy nejen po zdravotní stránce (léčba, vyšetření), ale i po stránce majetkové a to zvážit možnosti oddlužení.