Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.623

Sourozenecká dohoda o vypořádání dědictví po rodičích

Odesláno: 
Otevřeno 2523 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
rodiče se rozhodli darovat nám třem sourozencům stejnou částku peněz. Nejmladší sourozenec ji už dostal, neboť ji použil na bydlení. K tomu mu ještě pochybělo, takže požádal o půjčení peněz i od nás sourozenců. My jsme ústně souhlasili s tím, že ano, ale za podmínky, to byl jeho návrh, že se vzdá třetiny domu, který půjde jednou snad po rodičích do dědictví. Rodiče, kteří se o této domluvě dozvěděli, s tím nesouhlasí a mají pocit, že by náš nejmnladší bratr tratil. Jde o to, že si zapůjčil 200 tisic a jelikož naši rodiče do domu stále investují, vědí, že dům bude mít v budoucnu větší cenu jak 600 000 Kč.
Jejich postoj je takový, že v budoucnu bratr bude mít nárok na třetinu domu mínus 200 000 Kč.
Mě to přijde nespravedlivé, neboť naše úmluva s bratrem byla o tom, že on bude mít peníze k dispozici hned a může s nimi nakládat na úkor jistých ztrát v budoucnu.
Jak situaci prosím řešit? Jde také o to, že jako jediný ze sourozenců, bratr peníze má k užitku a já a můj bratr slíbené peníze od rodičů nemáme k dispozici, pod postojem, že je dostaneme jen jako příspěvek na vlastní bydlení.
Co ale když můj životní styl a volba bude žít celý život v podnájmu? Děkuji
 
Dobrý den,

Vaši ústní sourozeneckou dohodu lze považovat pouze za „gentlemanskou“ dohodu, tzn. , že pokud ji jeden z Vás nebude respektovat, nikdo další s tím nic nezmůže.
Abyste docílili toho, že Váš bratr nebude v případě smrti jednoho z rodičů dědit, musel by se svého dědického práva předem zříci a to smlouvou se zůstavitelem, tj. s každým z rodičů. Smlouva musí být sepsána formou notářského zápisu.
Dědického práva se lze předem zříci smlouvou se zůstavitelem; není-li jinak ujednáno, působí zřeknutí i proti potomkům. Kdo se zřekne dědického práva, zříká se tím i práva na povinný díl; kdo se však zřekne jen práva na povinný díl, nezříká se tím práva z dědické posloupnosti (ust. § 1484 NOZ).
Vzhledem k tomu, že s tím Vaši rodiče nesouhlasí, žádnou smlouvu se synem chtít uzavřít nebudou.
Tedy pokud Vám bratr slíbil, že v případě úmrtí jednoho z rodičů dědictví odmítne, neznamená to, že to musí dodržet a Vy nemáte ani žádné prostředky, jak ho k tomu donutit.
S ohledem na skutečnost, že slib bratra je těžko vymahatelný, doporučuji Vám raději s bratrem uzavřít smlouvu o zápůjčce (dříve smlouva o půjčce), ve které bude uvedeno, že jste bratrovi zapůjčila danou hotovost a on se Vám ji zavazuje vrátit, přičemž splatnost si nemusíte do smlouvy stanovit a poté dle ust. § 2393 NOZ je splatnost závislá na vypovězení smlouvy. Není-li o výpovědi ujednáno nic jiného, je výpovědní doba šest týdnů.
Takhle budete mít alespoň nějakou jistotu, že peníze, které jste bratrovi půjčila, můžete získat zpátky.
Vzor smlouvy o zápůjčce naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html

Dále se můžete domluvit s bratrem, že pokud v dědickém řízení odmítne svůj dědický podíl, tak danou smlouvu zrušíte a pokud by z nějakého důvodu dědický podíl přijal a dědil (na což má ze zákona právo), tak máte alespoň právní titul, na základě kterého můžete požadovat vrácení peněz, které jste svému bratrovi půjčila.