Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.685

Agresivní soused vyhrožuje zabitím - jak věc řešit?

Odesláno: 
Otevřeno 3465 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bydlím v panelákovém bytě s rodiči. Studuji VŠ, proto nejsem v bytě přítomna přes týden. Rodiče mi 20.11. 2016 volali, že soused z ničeho nic začal vyvádět. Má byt přes zeď, které jsou v panelákovém bytě "z papíru", takže slyšet je každé slovo. Vyhrožoval, že nás zabije, sprostě nadával, kopal nebo bouchal do zdi. Všichni ostatní nájemníci stáli venku na chodbě, slyšeli takové rány, že nikdo netušil, co se děje. Těmi ránami nám padaly fotky ze skříně, která není ani přisunutá ke zdi. Byla zavolána městská policie, která si souseda vyslechla. Soused byl najednou jak změněný, odpovídal normálně, bez agrese, policie ho vyslechla, nenapsala si ani číslo občanky a nechala to tak. Soused si poté zavolal kamaráda, který říkal, že jestli zavoláme policii znova, cituji: "rozbije nám huby".
Včera (22.12.2016) (02.12.2016) znovu začal nadávat. Tentokrát jsem již byla doma a slyšela každé slovo. Vyhrožoval, že nás zabije, dokonce i zmínil jméno otce, proto se bojíme a nevíme, co máme dělat.
Kdybychom nahráli nahrávku jako důkaz, přes zeď to telefon nezachytí a jakmile přijede policie, je jak vyměněný a říká, že jsme to my, co děláme problémy, že ho natáčíme, sledujeme. To ovšem není pravda
 
Dobrý den,

tyto situace se velmi těžko řeší či jsou prakticky neřešitelné. Jediné, co je dále možné je podat na souseda trestní oznámení pro trestný čin nebezpečného vyhrožování, trestní oznámení může být podáno i anonymně. Dle ust. § 353 odst. 1 trestního zákoníku: Kdo jinému vyhrožuje usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou takovým způsobem, že to může vzbudit důvodnou obavu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

Co se týče pořizování zvukových záznamů, došlo v poslední době k průlomu soudní praxe, že zvukový a obrazový záznam pořízený bez souhlasu nahrávané osoby nemůže být použit jako důkaz v trestním řízení. Nyní soudy v určitých případech k těmto záznamům přistupují. V rozhodnutí Nejvyššího soudu spis. zn. 5 Tdo 459/2007 ze dne 30.5.2007, se soud vyjádřil k tomu, že za určitých okolností je možné zvukový záznam pořízení soukromou osobou i bez souhlasu ostatních účastníků takového jednání použít, pokud takový důkaz nestojí v konkrétní věci osamocen v rámci hodnocení otázky viny pachatele, anebo má soud k dispozici jiné důkazy, které výrazným způsobem nasvědčují důvodnosti obvinění, a s nimiž je zvukový záznam v obsahové shodě.

V rámci trestního stíhání by byla velmi důležitá výpověď sousedů.

V případě, že jednání souseda je zapříčiněno nějakou psychickou poruchou může být v rámci trestního řízení rozhodnuto i o ochranném léčení v ambulantní nebo ústavní formě (§ 99 Trestního zákoníku) nebo zabezpečovací detenci (§ 100 trestního zákoníku).

Dále v případě, že soused není vlastníkem bytu, je možné řešit situaci s pronajímatelem.