Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.447

Uschopnění posudkovým lékařem - zdravotní potíže trvají a čeká mě operace, co mám dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 891 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
05/2016 mi po rok a půl trvající neschopnosti, ukončil posudkový lékař neschopnost a uznal mě práce schopnou.
Léčím se s bolestí ruky, krční páteře a spodní části páteře. V práci mě nebylo možné přeřadit na lehčí práci pro změnu zdravotního stavu, takže jsem rozvázala prac. poměr dohodou ze zdrav. důvodu.
Posudkový lékař mi napsal, že se mám hlásit 1.5.2016 do evidence uchazečů o zaměstnání na místně příslušném Úřadu práce. Takže jsem v evidenci, ale stále probíhá léčení, mágnetická rezonance obstřiku.
Udělala jsem si rekvalifikaci, ale po ní mi lékař řekl, že je nutná operace pro velký nález na krčních obratlech. Takže v lednu 2017 jdu na operaci, a léčba bude kolem půl roku.
Chci se zeptat jaká mám práva, když je to vyústění celkového zdravotního stavu.
Nyní jsem bez výplaty podpory a chtěla bych požádat posudkovou komisí o přezkoumání zdravotního stavu a přehodnocení rozhodnutí.
Prosím poraďte, jak postupovat, jaké mám možnosti co dělat. Moc děkuji S pozdravem Markéta
 
Dobrý den,
uznaná dočasně práce neschopnou (nemocenská) opravdu nemůže trvat věcně, ale podpůrčí doba u nemocenského trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti (ust. § 26 zákona 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění). Po uplynutí podpůrčí doby se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění, který vyplácí nemocenské, pokud lze očekávat, že pojištěnec v kratší době, nejdéle však v době 350 kal. dnů od uplynutí podpůrčí doby nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti.

Ve Vašem případě však je dle mého názoru již pozdě si žádat o prodloužení vyplácení nemocenské, neboť již nejste v zaměstnaneckém poměru a jste již evidována na úřadu práce. Doporučila bych Vám podat, pokud jste tak již neučinila, žádost o přiznání invalidního důchodu, kde můžete požadovat vyplacení invalidního důchodu, bude-li Vám invalidita prokázána, i zpětně. Vždy se však přizná invalidní důvod od data vzniku invalidity.