Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.736

Náhardní volno učitele za dozor na lyžařském výcviku - zaměstnavatel náhradní volno bezdůvodně zrušil

Odesláno: 
Otevřeno 1611 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pracuji jako učitel na SŠ. Vyučující účastnící se "akce s přespáním" (např. lyžařský kurz), má dle ředitele nárok na 1 den NV za každou noc strávenou na takové akci - u mě za školní rok 2015/16 2x v září, 2x v červnu.
Odevzdal jsem potvrzení o dárcovství krve v únoru 2016, ale místo NV jsem přišel o den dovolené (prý se "vloudila chybička" a je to vedeno v patrnosti).
Aby se ve škole nemuselo topit, měli jsme během žákovských prázdnin nařízenou práci z domova (výkazy, třídní kniha), ale všem za to bylo započteno studijní volno; pro celé období letních prázdnin jsme měli nařízenou dovolenou - tj. nebylo kdy náhradní volno vybrat.
Koncem minulého školního roku jsem zaměstnavatele informoval o svém záměru dalšího studia, k čemuž jsem dostal souhlas, a ještě v říjnu 2016 ujištění, že náhradním volnem z minulého školního roku mohu řešit svou nepřítomnost v práci (a až bude vyčerpáno, pak budu čerpat dny studijního volna). Teď jsem se ale dozvěděl, že prý žádné náhradní volno nemám, a proto musím čerpat rovnou volno studijní.
Připadá mi to jako nekorektní jednání. Prosím, poraďte, jak dále postupovat. Můj případ není ojedinělý, řešení bude určitě zajímat i mé kolegy.
Děkuji.
 
Dobrý den,
dle ust. § 114 odst. 1 ZP - Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen „dosažená mzda”) a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
(2) Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek podle odstavce 1.
Tedy za práci přesčas lze poskytnout náhradní volno, ale jen pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem na tom dohodli, náhradní volno nemůže zaměstnavatel nařídit. Dle zákoníku práce lze náhradní volno čerpat pouze do 3 měsíců, ale dohodou lze sjednat i jinou dobu, třeba během celého kalendářního roku. Doporučuje se náhradní volno čerpat pouze v kalendářním roce, ve kterém nárok vznikl. Pokud volno není z jakýchkoli důvodů vyčerpáno, nárok nezaniká a volno se proplatí, resp. zaměstnavatel doplatí příplatky za práci přesčas.

Obraťte se na svého zaměstnavatele a požadujte vysvětlení, jak naložil s náhradním volnem, které jste prací přes čas získal. Dle ust. § 142 odst. 4 ZP je zaměstnavatel povinen při měsíčním vyúčtování mzdy vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy a o provedených srážkách (tedy výplatní pásku nebo výplatní lístek). Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel navíc povinen předložit mu doklady, na jejichž základě mzdu vypočetl. Tedy máte nárok požadovat po zaměstnavateli, aby Vám předložil i veškeré doklady, na základě kterých mzdu vypočetl a vysvětlil Vám všechny nesrovnalosti týkající se výplaty mzdy.

V případě, že ani po konzultaci se zaměstnavatelem Vám nebude vysvětleno, kam „zmizelo“ náhradní volno, na které jste měl nárok, s tím, že Vám je ani zaměstnavatel neproplatil, můžete se obrátit s podnětem o prošetření na Státní úřad inspekci práce. Odkaz naleznete zde: http://www.suip.cz/