Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.751

Odmítnutí výpovědi nájmu nebytových prostor pro porušení § 2229 Občanského zákoníku

Odesláno: 
Otevřeno 1777 x
1 odpověď
 
"Nájemní smlouva nebytových prostor.
Nájem se sjednává na dobu určitou od 1.7.2016 - 31.12.2018. Po uplynutí této doby se smlouva mění na dobu neurčitou. Výpovědní lhůta činí 3 měsíce.
"Výpověď z nájmu zaslána pronajímateli emailem 22.7.2016, jako důvod uvedeno ukončení podnikatelské činnosti v pronajatých prostorách (prodej vybavení svatebního salonu).
Do 31.10.2016 hrazeno nájemné pronajímateli a zálohové platby energií dodavateli, inkaso je vedeno na nájemce.
Dne 1.11.2016 emailem učiněn dotaz pronajímateli na odevzdání klíčů od objektu a přepis energií. Reakce pronajímatele a jeho právního zástupce je výzva, že nelze ukončit nájem a odkaz na ustanovení § 2229 zákona č. 89/2012 Sb. Dotaz jak postupovat dál, pronajímatel nechce převzít klíče od pronajatého objektu ani učinit přepis energií, nechce reagovat na ukončení nájemní smlouvy a nadále hradit to, co prokazatelně není užíváno. Emailová korespondence mezi pronajímatelem a nájemcem probíhá od prvopočátku.
Byl učiněn pokus nájemce o předání prostor a odpovědí je výzva jeho právního zástupce.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

dle mého názoru jste s pronajímatele uzavřela Smlouvu o nájmu prostor sloužících k podnikání dle ust. § 2302 a násl. NOZ. Dle ust. § 2308 může nájemce nájem na dobu určitou vypovědět i před uplynutím ujednané doby a) ztratí-li způsobilost k činnosti, k jejímuž výkonu je prostor sloužící podnikání určen. Tedy pokud přerušíte nebo zrušíte živnostenské oprávnění.
Dle ust. § 2310 NOZ musí být ve výpovědi uveden její důvod; výpověď, v níž není uveden její důvod je neplatná. Výpovědní doba je tříměsíční.
Dále dle ust. § 2314 odst. 1 NOZ má vypovídaná strana právo do uplynutí jednoho měsíce ode dne, kdy jí byla doručena výpověď, vznést proti výpovědi námitky; námitky vyžadují písemnou formu.
odst. 2 NOZ nevznese-li vypovídaná strana námitky včas, právo žádat přezkoumání oprávněnosti výpovědi zanikne.

Rozhodující však bude, zda byla otázka skončení nájmu upravena ve smlouvě a zda byla stanovena i lhůta. Stanovili jste si ve smlouvě, že smluvní strany mohou smlouvu vypovědět a v jaké lhůtě má tato smluvní úprava přednost před úpravou výpovědi v zákoně.

Dále jak jsem již uvedla výše nájem na dobu určitou lze skončit ze strany nájemce i z důvodů uvedených v ust. § 2308 NOZ.

Bohužel bez znalosti nájemní smlouvy a obsahu Vaší výpovědi Vám nemohu s jistotou poradit. Pokud Vaše výpověď byla platná (obsahovala všechny podstatné náležitosti, byl v ní uveden důvod) a zároveň byla učiněna v souladu s úpravou výpovědi v nájemní smlouvě nebo dle zákona, tak lze říct, že výpovědní lhůta 3 měsíce začala běžet a jejím uplynutím nájemní vztah skončil.

Doporučuji Vám poslat písemně poslední výzvu nájemci, kde uvede, že jste mu zaslala výpověď, kdy začala běžet výpovědní lhůta a kdy skončila. Dále ho vyzvete k převzetí předmětu nájmu (určete termín) a upozorníte ho, že v případě, že ve stanovené době předmět nájmu nepřevezme, budete nucena se obrátit s žalobou na soud.

Dále mu uveďte, že vzhledem k tomu, že jste dle ust. § 2314 NOZ do jednoho měsíce ode dne doručení výpovědi neobdržela žádné písemné námitky proti výpovědi, považujete výpověď za přijatou.

Vzor příslušné písemnosti naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html

V případě, že dojde k převzetí předmětu nájmu ze strany pronajímatele, doporučuji sepsat o tom protokol.

V případě, že ani na tuto výzvu nebude pronajímatel reagovat a předmět nájmu nepřevezme, doporučuji Vám, obrátit se na někoho z řad advokátů, který by podrobně prostudoval všechny podklady a pomohl Vám s případným podáním žaloby. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz

Přeji Vám rychlé vyřízení celé záležitosti.