Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.590

Odstoupení od kupní smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k obchodování - parní čistič za 40.000 Kč, úvěr Essox

Odesláno: 
Otevřeno 907 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2.11.2016 jsme doma po předvedení stroje podepsali kupní smlouvu na parní čistič od firmy Clear World s. r. o. za 33.990 Kč, s úvěrem od Essox - splátky na 81 měsíců po 665, - Kč. S možností mimořádných vkladů.
Dne 3.11.2016 jsme došli k závěru, že přístroj až tak moc
nevyužijeme. Lze od této smlouvy odstoupit? Případně zašlu sken smlouvy. Je v ní ovšem zvlástní podmínka:
"po spuštění stroje nelze stroj vrátit a odstoupit od kupní smlouvy." Bylo nám totiž doma předvedeno, jak nový (už druhý rozbalený) stroj funguje.
Velmi moc děkuji za odpověď.
Ještě věřím na zázrak.
JV
 
Dobrý den,
pokud jste jako spotřebitel zakoupila zboží mimo obchodní prostory, kde obvykle podnikatel nepodniká, tedy smlouva byla uzavřena u Vás doma, máte právo odstoupit bez udání důvodu a bez jakékoli sankce do 14 dnů od uzavření smlouvy a u koupě zboží až od jeho převzetí. Oznámení o odstoupení je dobré učinit písemnou formou a zaslat podnikateli na jeho adresu uvedenou ve smlouvě, popř. učinit osobně s tím, že si necháte na druhém vyhotovení podepsat převzetí písemnosti od oprávněné osoby.
Podnikatel je povinen do 14 dnů od doručení nebo převzetí odstoupení vrátit peněžní prostředky, které od spotřebitele přijal a Vy ve stejné lhůtě musíte vrátit zakoupení zboží i s příslušenstvím a dárky. Pokud zboží nelze ze své podstaty vrátit obvyklou poštovní cestou a v době uzavření smlouvy bylo dodáno do domácnosti spotřebitele, je podnikatel povinen zboží u spotřebitele doma vyzvednout na své náklady (ust. § 1834 NOZ).
Skutečnost, že jste přístroj použili, nemůže být důvodem pro nemožnost odstoupit od smlouvy. Dle ust. § 1833 NOZ – Spotřebitel odpovídá podnikateli pouze za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné s ním nakládat s ohledem na jeho povahu a vlastnosti. To neplatí, pokud podnikatel nesdělil spotřebiteli informace podle ust. § 1820 odst. 1 písm. f) NOZ.

Dále nezapomeňte odstoupit i od smlouvy o poskytnutém úvěru. Vzory příslušných písemností naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html
Domníváte-li se, že se jedná o neseriozní firmu nebo bude-li společnost odmítat s Vámi jakkoliv komunikovat, doporučuji obrátit se ještě ve lhůtě 14 dnů na některého z řad advokátů, který by Vám pomohl. Jejich seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.
Přeji Vám, ať celou záležitost úspěšně vyřídíte.