Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.319

Změna budoucí stavby - stavební úřad neuvedl všechny změny v dopise sousedům stavitele

Odesláno: 
Otevřeno 944 x
1 odpověď
 
V červnu 2016 jsme obdrželi oznámení od stavebního úřadu, že stavba řadových domů vedle nás bude obsahovat změny. Jedinou popsanou změnou byla výše základové desky. Nemluvilo se nic o změnách vnějších, v tomto případě o větším počtu oken. Z těchto důvodu jsme nevyužili možnost nahlédnout do projektové dokumentace v rámci 10 denní lhůty.
Poté jsme v červenci 2016 neobdrželi rozhodnutí stavebního úřadu, že změna stavby byla schválena. Na základě stížnosti jsme ji obdrželi před týdnem s tří měsičním zpožděním. Teď nám plyne 15 denní lhůta na odvolání na krajský úřad, ale stavba pořád pokračuje a ačkoliv má kraj 60 dní na zpracování, to už bude dávno stavba pod střechou.
Cítíme se podvedení protože se domníváme, že stavební úřad záměrně neuvedl informaci o oknech, aby nás takto mylně navedl, že stavba vedle nás bude stejná jako náš dům, pouze se změnou výše základové desky a my tak nevznášeli žádné námitky.
Existuje dokument vydaný stavebním úřadem, který povoluje výjimku, aby tyto stavby byli až 3,5m od sebe. Je tato výjimka na 3,5m platná, když stavební zákon povoluje snížení odstupu na 4m? A co vzdálenost od plotu, která není 2m ale pouze 1,85m?
fotografie: goo. gl/liMIDH
Děkujeme
 
Dobrý den,

dle vyhlášky č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území ust. § 25 odst. 2 je stanoveno, že je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m. Ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z protilehlých stěn nejsou okna obytných místností; v takovém případě se odst. 4 nepoužije.

ust. § 25 odst. 4 - Jsou-li v některé z protilehlých stěn sousedících staveb pro bydlení okna obytných místností, musí být odstup staveb roven alespoň výšce vyšší z protilehlých stěn, s výjimkou vzájemných odstupů staveb rodinných domů podle odstavce 2. Uvedené odstupy mezi stavbami pro bydlení neplatí pro jednotlivé stavby umisťované v prolukách. Obdobně se určují odstupy od staveb nebytových.

ust. § 25 odst. 6 - S ohledem na charakter zástavby je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu. V takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory; musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek.

Jak vidíte, určité výjimky jsou možné a vždy musí stavební úřad v konkrétním případě zkoumat, zda je udělení výjimky vhodné a zda jsou pro to dány dostatečné důvody, např. jde o lokalitu (zástavbu), která vykazuje určité hodnoty – historické, architektonické, územní nebo krajinářské atd. Své rozhodnutí musí dostatečně zdůvodnit.

Ve Vašem případě doporučuji v případě, že zvažujete podat v dané věci odvolání, celou situaci konzultovat s někým z řad advokátů, nejlépe specializující se na stavební právo, neboť se jedná o velmi složitou záležitost, která vyžaduje komplexní posouzení celého případu nejen z pohledu právních předpisů, ale i seznámení se s místem stavby.
Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.