Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.584

Jsem v databázi hledaných osob - jak zjistit důvod a co vyřídit před udáním se na Policii

Odesláno: 
Otevřeno 4339 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
naprosto úplnou náhodou jsem zjistil, že už jsem více než měsíc v databázi hledaných osob - absolutně netuším co je důvodem a jelikož nikoho nemám, dříve než se raději dobrovolně půjdu přihlásit rád bych informaci (alespoň v kostce) jaká jsou moje práva, neboť pokud by na mě byla například uvalena vazba - dost pochybuji, že "zevnitř" se dá cokoliv vyřešit a jen těžko se lze dovolat spravedlnosti. Primárně mě napadá dotaz, zda-li se dá někde zjistit důvod proč jsem v databázi, dále pak zda-li bude k mému dobrovolnému vydání se bude přihlížet a vazba by z toho důvodu nemusela být uvalena, vyšetřování by mohlo probíhat na svobodě. Obecněji tedy jaké jsou moje možnosti.
Díky.
 
Dobrý den,
pokud jste se našel v databázi hledaných a pohřešovaných osob tak lze i z databáze zjistit z jakého důvodu jste hledaný. Pokud podrobný popis není k dispozici, nezbude Vám nic jiného než se sám informovat, z jakého důvodu jste byl do databáze zařazen. Pokud tušíte, že jste se mohl dopustit nějakého trestného činu, budete muset za něj nést následky. O vazbě bude rozhodnuto pouze v případě, že je dán některý z důvodu vazby (útěková, koluzní, předstižná - § 67 trestního řádu). To, že se sám přihlásíte, se bere jako polehčující okolnost a je k ní přihlíženo při rozhodování o vazbě, zejména hrozí-li to, že byste se mohl skrývat. Dále by se přihlíželo k tomu, za jaký trestný čin jste údajně stíhán, zda jste byl již v minulosti za něco odsouzen atd.

Dále máte právo zvolit si svého obhájce a v případě nutné obhajoby (ust. § 36 a § 36a trestního řádu), čímž vazba je a Vy si obhájce nezvolíte, vám bude ustanoven.
 
Jediné co mě napadá jako důvod je fakt, že jsem odmítl svědčit v jisté drogové kauze - bylo mi vyhrožováno členy rodiny obviněného - může to být důvodem, že jsem hledaný, nešel jsem ani vypovídat, ignoroval předvolání. Ještě doplňující dotaz, prosím. Kdo je oprávněn mi sdělit z jakého důvodu jsem v pátrání a zda-li náhodou neexistuje jiná možnost než dotázat se osobně. Předpokládám, že telefonicky mi tuhle informaci nikdo nepodá. Díky.
 
Pokud jste byl jako svědek předvolán, je jedna z Vašich povinností jako svědka dostavit se na předvolání orgánu činnému v trestním řízení a povinnost vypovídat jako svědek o tom, co je mu známo o trestném činu, o jeho pachateli a o okolnostech důležitých pro trestní řízení. Povinnost dostavit se má každý, kdo je předvolán jako svědek, i ten, kterému svědčí právo odepřít výpověď.

Právo odepřít výpověď - Právo odepřít výpověď jako svědek má příbuzný obviněného v pokolení přímém, jeho sourozenec, osvojitel, osvojenec, manžel, partner a druh. Svědek je dále oprávněn odepřít vypovídat, jestliže by výpovědí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu, partneru nebo druhu anebo jiným osobámv poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťoval jako újmu vlastní. O právu odepřít vypovídat je třeba svědka před zahájením výslechu vždy poučit.
Mezi další práva svědka patří:
- Právo vypovídat ve svém mateřském jazyce, resp. jazyce který ovládá
- Právo na zajištění přítomnosti tlumočníka
- Právo na právní pomoc
- Právo na poskytnutí informací o pobytu obviněného
- Právo na utajení totožnosti a podoby svědka
- Právo na svědečné (cestovní náhrady a ušlý zisk)

Tedy je velice pravděpodobné, že pokud jste se na předvolání k soudu nedostavil a nebylo možné Vás kontaktovat, že bylo rozhodnuto o tom, abyste byl předveden. S tím by mohlo souviset i zařazení do databáze hledaných osob.

Chápu Vaše obavy a strach svědčit, ale naproti tomu je Vaše povinnost jako svědek vypovídat a její splnění může být vynucováno předvedením nebo uložením pořádkové pokuty. Pokud Vám bylo vyhrožováno, ze strany rodiny obžalovaného, může jít z jejich strany o trestný čin nebezpečného vyhrožování. Máte-li obavu vypovídat, sdělte ji policejnímu orgánu a bude-li to důvodné, může Vám být zajištěna ochrana jako svědkovi.

Co se Vaší poslední otázky, tak mě opravdu jiný způsob nenapadá.