Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.794

Výživné, alimenty pro dítě od podnikatele - výše výživného, alimentů

Odesláno: 
Otevřeno 1281 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám miminko s mužem, ale nikdy jsme se nevzali, teď nás opustil a odešel bydlet za jinou, byt nám prý nechá i když je jeho a platí hypotéku.
Ale i když mi platí nájem určitě by měl platit ještě výživné na dítě? A když je podnikatel ta výše výživného se nějak liší od ostatních?
 
Dobrý den,
každý z rodičů má vůči svému dítěti vyživovací povinnosti, která vzniká od narození dítěte. V případě, že rodič neplní svoji vyživovací povinnost, stanoví výživné soud. Než přistoupíte k podání návrhu na určení výživy a výchovy k soudu, doporučuji se s otcem dítěte na výši výživného dohodnout. Výši výživného soud určí podle majetkových poměrů obou rodičů i dítěte. Soud také zjišťuje příjmy rodičů (příjmy ze zaměstnání, důchodů, rent, z majetku – pronájem nemovitostí) a přihlíží i k majetku rodičů. Výživné na dítě je možné požadovat i zpětně za předcházející tři roky.

Soud při určování výživného přihlíží i k nákladům na potřeby dítěte (léky, zdravotní pomůcky, záliby a sportovní aktivity...). Pro určení výživného byla vypracována tzv. doporučující tabulka, která není však nijak závazná a slouží pouze jako vodítko. Nelze ji použit např. v případech kdy povinný má více než tři vyživovací povinnosti nebo v případě nestandardně vysokého čistého příjmu, případně při nestandardně vysokých nákladech na potřeby dítěte.

Doporučující tabulka

Kategorie Věk dítěte Procentuální rozmezí
1. 0 – 5 let 11 – 15 %
2. 6 – 9 let 13 – 17 %
3. 10 – 14 let 15 – 19 %
4. 15 – 17 let 16 – 22 %
5. 18 a více let 19 – 25 %