Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.104

Konkurenční vztah - manžel zaměstnankyně pracuje v podobné oblasti jako zaměstnankyně

Odesláno: 
Otevřeno 895 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně vztahu mezi zaměstnavatelem a pracovníkem, kdy by mohl vzniknout konkurenční vztah.
Můj dotaz: manželka je zaměstnána u firmy s pracovním zaměřením administrace eshopu - vkládání nového sortimentu. V podepsané smlouvě je článek, doslova že:
"zaměstnanec se zavazuje po dobu trvání pracovního poměru k zaměstnavateli, jakož i po jeho skončení, zachovávat mlčenlivost o důvěrných informacích zaměstnavatele. Za každé porušení této povinnosti je zaměstnanec povinnen uhradit zaměstnanci? (///pravděpodobně chtěl napsat zaměstnavateli///) smluvní pokutu ve výši 100.000,- Kč. Porušení této povinnosti je navíc porušení pracovněprávních předpisů zvlášť hrubým způsobem, pro které je zaměstnavatel oprávněn okamžitě zrušit pracovní poměr.
Chci se zeptat, mohu já, jako manžel, podnikat ve stejném oboru – internetový obchod (eshop), ač s trochu jiným druhem zboží, abych manželce nezpůsobil v zaměstnání svým počínáním problémy?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Jaroslav
 
Dobrý den,

dle Vámi sdělených informací se nejedná o konkurenční doložku, ale o povinnost mlčenlivosti, což jsou dvě rozdílné věci. Dále povinnost mlčenlivosti zavazuje Vaši manželku a nikoli na Vás. Povinnost mlčenlivosti se týká skutečností, o nichž se zaměstnanec dozvěděl při výkonu zaměstnání a které v zájmu zaměstnavatele nelze sdělovat.
Nad rámec uvádím, že konkurenční doložka je upravena v ust. § 310 zákoníku práce a musí splňovat zákonné požadavky a náležitosti. Konkurenční doložkou se zaměstnanec zavazuje, že se po určitou dobu po skončení zaměstnání, nejdéle však po dobu 1 roku, zdrží výkonu výdělečné činnosti, která by byla shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu, je součástí konkurenční doložky závazek zaměstnavatele, že zaměstnanci poskytne přiměřené peněžité vyrovnání, nejméně však ve výši jedné poloviny průměrného měsíčního výdělku, za každý měsíc plnění závazku.
Tedy povinnost mlčenlivosti na rozdíl od konkurenční doložky nebrání zaměstnanci vykonávat stejnou činnost pro jiného zaměstnavatele, pokud nebude sdělovat informace, se kterými se seznámil u zaměstnavatele, u kterého se k povinnosti mlčenlivosti zavázal. Dojde-li k porušení povinnosti mlčenlivosti, musí danou skutečnost prokázat zaměstnavatel.