Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.015

Zajištění částky pro případ úmrtí, smrti - postup

Odesláno: 
Otevřeno 1237 x
1 odpověď
 
Pro případ partnerovy smrti nebo prodeje jeho domu za života potřebuji "zajistit" pro sebe částku 300.000 Kč. S tím souhlasí. Závěť nepřipadá v úvahu. Jaký způsob by byl vhodný?
Děkuji B.
 
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že Váš dotaz je velmi strohý a bez bližších podrobností Vám nemohu poradit přímo, který způsob by byl nejvhodnější. Např. pokud se jedná o dluh Vašeho partnera vůči Vám, tak o tom můžete sepsat smlouvu a zřídit zástavní právo na nemovitost ve výši 300.000,- Kč ve Váš prospěch a poté vložit zástavní právo do KN a v případě úmrtí partnera by s tím v dědickém řízení bylo počítáno a Vám částka vyplacena jako věřiteli.

Dále může na Vás Váš partner převést podíl na nemovitosti odpovídající částce 300.000,- Kč (např. spoluvlastnický podíl ve výši 1/8). V daném případě musíte počítat s tím, že cena nemovitosti se neustále mění a samotný podíl byste sama v případě prodeje zpeněžovala pod jeho hodnotou.

Dále je možné uzavřít darovací smlouvu pro případ smrti. Darování pro případ smrti je právním institutem, jehož právní účinky nastanou až v případě smrti dárce. Tento projev vůle dárce je velmi blízky odkazu. Rozdíl mezi darováním pro případ smrti a odkazem spočívá v tom, že odkaz lze kdykoli odvolat, ale darování pro případ smrti odvolat nelze. Tím je posíleno očekávání obdarovaného, že dárcem uvedený dar po smrti dárce dostane do svého vlastnictví.