Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.362

Narození dítěte - automatický převod dluhů na dítě, pokud rodič nesplácí

Odesláno: 
Otevřeno 1775 x
1 odpověď
 
Dobrý den, rok jsem byla zaměstnaná v Německu, teď jsem na podpoře a za 2 měsíce se mi narodí dítě. Rodit chci v Německu. Tu také žiji s přítelem, máme zde oba přechodný pobyt. Já mám trvalé bydliště u rodičů, přítel, jelikož má dluhy v ČR a neplatí je, má trvalý pobyt na městském úřadě. Zatím jsme se nevzali a ani to neplánujeme. Mám dotaz: dítě, které porodím, přebírá dluhy za otce? Pokud ano, jak bych se této skutečnosti vyhnula.
Navíc nevím, kde mám dítěti nahlásit trvalé bydliště, až se narodí. Uvedla bych mé trvalé bydliště, ale mám strach, aby se dluhy ve finále nevztahovaly i na mé rodiče. Jakou radu byst e mi poskytli, aby já i mé dítě netrpělo v budoucnosti za dluhy přítele? Bude na tom záviset i příjmení, jaké dám dítěti? A je nějaké riziko pro mě nebo dítě, že chci rodit v Německu? Děkuji za odpověď Chválská
 
Dobrý den,
dítě za rodiče dluhy nepřebírá. Dluhy může maximálně zdědit po rodičích, pokud dědictví neodmítne. Stejně tak Vy, pokud nejste manželkou a dluhy nevznikly za trvání manželství, za dluhy neodpovídáte. Samozřejmě pokud byste uzavřela s přítelem manželství, mohly by být vymáhány z Vašeho společného majetku.
Dle naší platné legislativy dítě narozením získává trvalý pobyt shodný s adresou trvalého pobytu jeho matky. Pokud chcete, aby dítě mělo příjmení po otci, je dobré ještě před porodem navštívit matriční úřad, před kterým určíte otcovství souhlasným prohlášením rodičů a dohodnete se na příjmení dítěte. Pokud tak neučiníte, bude mít dítě příjmení po matce a otec nebude zapsán v rodném listě.

Co se týče Vaší obavy z dluhů přítele, tak skutečnost, že dítě bude mít trvalé bydliště u Vašich rodičů anebo ponese příjmení po otci, nijak Vaši situaci neovlivní. Jak už jsem psala, za dluhy odpovídá Váš přítel a nemohou být bez dalšího vymáhány po Vás nebo Vašem dítěti. Abyste nesla odpovědnost za dluhy přítele, musela byste po něm dědit nebo přistoupit jako spoludlužník.

V případě výkonu exekuce není rozhodující trvalé bydliště, ale kde se skutečně dlužník zdržuje, tedy v budoucnu můžete mít problém v případě, že budete bydlet spolu. Z toho důvodu doporučuji si schovávat doklady o všech movitějších věcech, které Vy sama pořídíte a nejlépe chtít, aby v dokladu bylo uvedeno Vaše jméno jako kupujícího.

V případě, že plánujete rodit v Německu, doporučuji si předem vyřídit veškerou administrativu, abyste poté měla co nejméně zařizování. Tedy vyhledat už danou porodnici a zjistit si, co vše po Vás budou vyžadovat. Dále po porodu budete muset zařídit vystavení českého rodného listu. Více se dozvíte zde:
http://www.mzv.cz/berlin/cz/viza_a_konzularni_informace/matricni_doklady/zadost_o_vystaveni_ceskeho_rodneho_listu.html