Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.509

Hmotná odpovědnost za svěřené zboží - OSVČ zaměstnanec (Švarc systém)

Odesláno: 
Otevřeno 2824 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem zaměstnaná jako OSVČ na pozici produkční knih. 20. dubna 2016 jsem podala výpověď. Od té doby mám v práci docela "peklíčko". Jako produkční vykonávám povinnosti ohledně administrativní agendy, ale i vyjíždím na kongresy prodávat knihy. Nikdy jsem nepodepsala žádnou hmotnou odpovědnost. Nepodepisuji ani při přebírání knih. Minulý týden byl velký kongres s velkým stánkem. Byly tři dodávky knih.
1. v sobotu ráno, nebyla jsem osobně, přebíral od dopravce můj šéf.
2. osobně jsem vyzvedla z centrál.skladu.
3. v pondělí, kdy kolega dovezl další (nevím jaké, seznam sice dostal, ale všimla jsem si, že dovezl i jiné) ani v jednom případě jsem nevykládala já - vždy kolegové či šéf.
Knihy po celou dobu kongresu nebyly uzamčeny. Když jsem pokaždé dorazila na stánek, výstaviště otevřeno, korzovali lidi a kdokoliv mohl knihu vzít i když byly schovány za rollupy a přikryty. Vyúčtování jsem již udělala, vše mi vyšlo účtenky x hotovost. Teď po mě požaduje (nikdy se tak nedělo), zda sedí tržba s dovezenými knihami. Vzhledem k situaci je možné, že sedět nebude. Může po mě zaplatit, pokud nezařídil uzamykatelné místo, já nic nepodepsala a knih se dotýkali všichni kolegové, kdo byl na kongresu?
 
Dobrý den,
pokud zaměstnanec nepodepíše dohodu o hmotné odpovědnosti a dojde ze strany zaměstnance k způsobení škody zaměstnavateli, odpovídá zaměstnanec jen za částku odpovídající 4,5 násobku jeho platu. Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Byla-li škoda způsobena také porušením povinností ze strany zaměstnavatele, odpovědnost zaměstnance se poměrně omezí. Zaměstnavatel je povinen prokázat zavinění zaměstnance. Způsobil-li škodu také zaměstnavatel, hradí zaměstnanec jen poměrnou část škody podle míry svého zavinění. Odpovídá-li za škodu více zaměstnanců, hradí každý z nich poměrnou část škody podle míry svého zavinění.

Výši požadované náhrady škody je zaměstnavatel se zaměstnancem povinen projednat a písemně mu ji oznámit zpravidla nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy bylo zjištěno, že škoda vznikla a že za ni zaměstnanec odpovídá. Uzavřel-li zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodu o způsobu náhrady škody, je její součástí výše náhrady škody požadované zaměstnavatelem, jestliže svůj závazek nahradit škodu zaměstnanec uznal. Dohoda podle věty první musí být uzavřena písemně, jinak je neplatná. Výši požadované náhrady škody a obsah dohody o způsobu její úhrady s výjimkou náhrady nepřesahující 1 000 Kč je zaměstnavatel povinen projednat s odborovou organizací.

Vzhledem k tomu, že se zaměstnavatelem jste neměla uzavřenou dohodu o hmotné odpovědnosti, tak bude-li zaměstnavatel po Vás požadovat náhradu škody a Vy ji neuznáte, nemůže Vám zaměstnavatel škodu strhávat ze mzdy, ale musí Vám ji prokázat v soudním řízení. Bohužel zaměstnavatele často využívají kompenzaci v podobě odměn (někdy používají název osobní ohodnocení), s jejichž výší snadno mohou manipulovat. V daném případě byste za případnou škodu neodpovídala sama, ale společně s ostatními kolegy, kteří s knihami disponovali. Dále by se dalo hovořit i o spoluodpovědnosti zaměstnavatele, který stánek dostatečně nezabezpečil.
 
vkladam pokračovaní (host 3204). Nebudu komentovat ani to, že firma uplatňuje Švarc. Sám nadřízený je na ičo. Po přečtení znaků Švarc systému si uvědomuji, že mohu být postihnuta i já, ale firma více, a to až pokuta 10 000 000, -. Prosím o radu jak tuto situaci řešit. Hodlám přijít ještě v pondělí a max v úterý dodělat restíky a pak již nepřijít, vzhledem k tomu, že jsem na ičo - podepsanou výpověď z jejich strany nepotřebuji. Děkuji.
-----
Ale pokud zaměstnanec nejsem (jsem na ičo), tak by se na mne nic takového vztahovat nemělo, ne? Nepodepsala jsem ani žádný dodák, že jsem převzala xy ks knih, ani papír, kde bych se zavazovala k hmotné odpovědnosti. A za takové situace bych ani nikdy nic takového nepodepsala.
 
V případě, že mezi Vámi a zaměstnavatelem není žádný pracovně právní vztah zaměstnavatele a zaměstnance, ale vztah dvou podnikatelů, kteří by mohli naplňovat znaky švarch systému, tak se na Vás zákoník práce nevztahuje, ale bude se vycházet z právního vztahu, na základě kterého vykonáváte práci pro zaměstnavatele. Tedy zda jste spolu uzavřeli nějakou obchodní smlouvu či jinou smlouvu, ve které máte určeno, jakou činnost pro zaměstnavatele budete vykonávat, jakou dobu a za jakých podmínek… Na základě takové smlouvy můžete spolupráci se zaměstnavatelem ukončit kdykoli v souladu s dohodnutými podmínkami. Pokud žádná taková smlouva mezi Vámi nebyla uzavřena, můžete prakticky odejít kdykoli, jen bych Vám doporučila pro jistotu dokončit činnosti, které nesnesou odkladu.
Co se týče nějaké způsobené škody, tak pokud není upravena v ustanovení vztahujícím se na daný smluvní typ (uzavřenou smlouvu), pak vycházíme z obecné odpovědnosti za škodu (ust. § 2909 a násl. NOZ). Způsobenou škodu Vám zaměstnavatel musí prokázat.