Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.101

Vyplacení pojistky v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 2275 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem na začátku v insolvenci, mám dům který se asi bude někdy v budoucnu prodávat aby se vše uspokojilo. Ještě ale není rozhodnuto kdy. V tom domě hořelo, nebo spíše jen kůlně. Dům je klasicky pojištěný. Já to pojišťoval a platil. Dle insolvenční správkyně, ale veškeré pojistné plnění získá ona do majetkové podstaty. Má pravdu? Já jen, že se již pokusila prodat jiné mé nemovitosti svým známým ještě před rozhodnutím soudu, ale to se mi přes soud podařilo zastavit. Děkuji Martin
 
Dobrý den,

bez ohledu na to, že jste neuvedl, jestli se ve Vašem případě bude Váš úpadek řešit formou oddlužení (zpeněžením majetkové podstaty) nebo bude na Váš majetek prohlášen konkurs, bude v tomto případě závěr stejný.

V případě, že bude rozhodnuto o oddlužení zpeněžením majetkové podstaty, tak insolvenční správce označí majetek, který náleží do majetkové podstaty dlužníka. Od konkursu se tato forma oddlužení liší tím, že dispoziční oprávnění k majetku, který dlužník získá po schválení oddlužení, má od právní moci rozhodnutí o schválení oddlužení zpeněžením majetkové podstaty dlužník. Tedy do majetkové podstaty nenáleží majetek, který dlužník nabyl v průběhu insolvenčním řízení poté, co nastaly účinky schválení oddlužení.

To však neplatí vždy, neboť dle ust. § 406 odst. 2 písm. b) insolvenčního zákona insolvenční soud v rozhodnutí, jímž schvaluje oddlužení zpeněžením majetkové podstaty, označí majetek, který podle stavu ke dni vydání rozhodnutí náleží do majetkové podstaty, včetně majetku, který se stane součástí majetkové podstaty podle § 412 odst. 1 písm. b) IZ.
Dle ust. § 412 odst. 1 písm. b) IZ Po dobu trvání účinků schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře je dlužník povinen hodnoty získané dědictvím, darem a z neúčinného právního úkonu, jakož i majetek, který dlužník neuvedl v seznamu majetku, ač tuto povinnost měl, vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení a výtěžek, stejně jako jiné své mimořádné příjmy, použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře.

Za mimořádné příjmy se mj. považují výplaty z pojistných smluv např. po pojistných událostech či při ukončení pojistné smlouvy, pak také určitě různé náhrady škody, nemajetkové újmy, vrácené přeplatky na dodávkách energií a služeb, odměny za darování tkání ad.

Tedy v tomto případě, se plnění z pojistné smlouvy stane součástí majetkové podstaty i v případě, že je Váš úpadek řešen oddlužením formou zpeněžení majetkové podstaty.
V případě, že by byl na Váš majetek prohlášen konkurs, byl by jakýkoli příjem a majetek zařazen do majetkové podstaty beze sporu.
 
Ano, insolvenci mám řešenou zpeněžením majetkové podstaty (prodejem nemovitostí) pro věřitele se zástavou a splátkovým kalendářem pro ostatní věřitele. Takže díky pojistné události, která bude vyplacena správkyni, nebudu mít na opravu a tím pádem zde nemohu dál ani žít. Děkuji za odpověď a rady Martin