Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.651

Darování rodinného domu nezletilému potomkovi a doživotní užívání jednomu rodiči - má i druhý z rodičů nárok na bydlení v nemovitosti?

Odesláno: 
Otevřeno 1553 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám otázku. Manžel daroval dům nezletilému synovi (11). Manžel má v domě doživotní právo být, mě však ze smlouvy vynechal. Měla vych právo po rozvodu v domě žít či na nějaké vyrovnání? Syn by byl v mé péči.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

z dotazu není patrné, kdo byl vlastníkem domu. Tedy zda byl výlučným vlastníkem pouze Váš manžel nebo zda nemovitost spadala do SJM. Pokud byl výlučným vlastníkem nemovitosti Váš manžel, může takový úkon udělat bez Vašeho souhlasu. Spadal-li byt do společného jmění, můžete napadnout relativní neplatnost takového právního jednání.
Předpokládám, že byt patřil výlučně manželovi a nyní ho daroval synovi s tím, že si zřídil služebnost doživotního bydlení v domě. V takovém případě máte právo bydlení odvozené od práva Vašeho manžela dle ust. § 744 NOZ.
Co se týče bydlení po rozvodu manželství, tak vzhledem k tomu, že nyní je vlastníkem nemovitosti Váš syn, tak pokud budete mít dítě ve výhradní péči, máte právo bydlet v domě, protože se o dítě staráte.
 
To netuším zda je manžel výlučným vlastníkem (je tu ještě tchýně jako věcný břemeno) Nepodepisovali jsme předmanžels. sml. U soudu jsem musela s darováním souhlasit. Tvrdil mi, že je to kvůli manžel. zdrav. stavu (kardiak), jenže po schválení soudu mi řekl, že to udělal kvůli problémům ve firmě, kdyby nastal krach aby o něj nepřišel. Mohu tohle při rozvodu použít ve svůj prospěch?
Děkuji mockrát za odpověď.
 
V případě rozvodu už dům nebude předmětem vypořádání majetku, neboť již nespadá do Vašeho společného jmění, pokud tam předtím spadal. Nyní je vlastníkem Váš syn. Tedy takové sdělení v řízení o rozvod manželství či řízení o vypořádání společného jmění by bylo bezpředmětné.
Detailní stránka o rozvodu manželství - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/90/3182-rozvod-manzelstvi-a-vse-o-nem.html