Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.388

Plná moc, obecný zmocněnec u sodu - stačí generální plná moc, musí se dokládat ke každému soudnímu stání zvlášť?

Odesláno: 
Otevřeno 4209 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Pokud se člověk nemůže k soudu dostavit osobně, sdělí důvody a oznámí, že ho bude zastupovat dle par. 27 Obč. soudního řádu obecný zmocněnec, musí být plná moc blíže specifikovaná nebo stačí generální plná moc? A platí toto zmocnění na celý proces, nebo přímo jen na jedno stání, když to není nikde specifikováno? Když nebude jen jedno stání, musí povinný na každé stání oznamovat znovu toto zastupování zmocněncem?
Děkuji za odpověď.
Jitka
 
Dobrý den,
jako účastník soudního řízení se můžete dle ust. § 27 odst. 1 občanského soudního řádu dát zastoupit kteroukoliv fyzickou osobou, která má způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu. Dále může dle ust. § 27 odst. 2 OSŘ soud rozhodnout, že zastoupení obecným zmocněncem nepřipouští, jestliže zástupce zřejmě není způsobilý k řádnému zastupování, anebo jestliže jako zástupce vystupuje v různých věcech opětovně.
Zástupce neboli obecný zmocněnec potřebuje plnou moc a doporučuji nechat podpisy na plné moci úředně ověřit. Jednat může za Vás v tom rozsahu, v jakém ho zmocníte. Tedy udělíte-li mu generální plnou moc, bude Vás zastupovat bez omezení pro celé řízení i bude-li v dané věci nařízení více jednání. Budete-li rozsah zmocnění v plné moci specifikovat nebo nějak limitovat, bude za Vás jednat jen v tom rozsahu, pro který ho zmocníte.
Vzor plné moci naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html